2017-05-11
一向无饭瘾,喜欢食面食粉食饺子,饺子之中,无论韩式、北方、港式,日式各有其美味,得知有这一家专食日式饺子的店,一定要黎朝圣啦!活乳酸烧酎梳打$36: 乳酸味好出,又唔会过甜,烧酎酒味唔太浓,易入口,但叫左少冰仍有不少冰。塩曲新鲜椰菜$20: 喺日本都有食呢个椰菜,几乎一样嘅风味,椰菜好爽口,有塩曲调味有点咸味。日式牛筋豆腐煮$38: 有少少辣,对我黎讲啱啱好,牛筋似是较淋的牛肉粒,唔系牛筋腩果只牛筋,豆腐几滑但唔多,仲有两粒䈮蒻都几入味。京都九条葱饺子$28: 九条葱系京都名物,仲见到有优惠价,立即要叫一客,馅由葱同猪肉混合成,葱味几鲜香,够嫩,但未有想像中咁强烈葱味,比较温和吧,肉都几鲜味同多汁,唔驶腌肉都够好味。Chaochao饺子$23(8只):人气no.1果然系必点嘅!虽然系简单菜肉饺,但可能用料新鲜吧,食落特别好食,一口一只停唔到,但一排饺子痴埋一齐,分开嘅时候好易整烂皮。洋葱饺子配山芋芥末蓉$52: 我超钟意呢款饺子,白色果堆山芋蓉有啲滑潺口感,系香港好少食得到,里面有洋葱同菜混合,整体感觉好清带甜,芥末唔会太辣。朱古力饺子配红豆雪糕$42: 估唔到饺子仲可以做埋甜品,将饼
朱古力饺子配红豆雪糕$42: 估唔到饺子仲可以做埋甜品,将饼皮夹住朱古力烘煎,唔觉有油,够干身,热热地,红豆雪糕唔太甜唔太硬,红豆蓉浓香,仲有两粒烟靭麻薯,配搭有心思,有冷有热,有不同口感,好丰富。
饺子煎得刚好,唔会觉得好热气,亦唔油腻,全部细细只,食得方便同斯文,野食都好有日本风味,好似去左日本咁,最重要价钱唔贵,每样细细份,可以一次试多几样!