2017-05-05
男朋友喺附近番工,佢话呢间嘅饺子味道唔错,所以成日都黎食。佢曾经外卖过番黎俾我食,但我觉得味道麻麻,可能唔系即食,点都争少少。趁有个复活节假过黎一试,有唔少人都会比较美味饺子同呢间饺掂,个人就认为系两个唔同嘅方向、卖点,视乎个人口味。饺掂就喺界限街,铺面都几阔落,虽然例牌要搭枱,但都唔会好逼狭装潢有阵国内味道,特别系用上圆形彩色胶椅,墙上挂有两篇老板嘅分享文,「销售卖什么?」、「何谓牛嚼牡丹?」。透明玻璃大窗内可以见到师傅包饺,都算系对自己卫生有多少信心。我最欣赏系佢地嘅冷气充足,热屎辣辣入到去,都好快cool down番自己;同美味饺唔同,美味饺坐得逼啲,而且油烟味相当劲。餐单选择丰富,除有招牌松茸饺、芝士、韮菜猪肉、云耳椰菜猪肉、大白菜猪肉、粟米猪肉、菜心猪肉、芫茜猪肉饺等,可选汤或煎饺。除左松茸饺价钱较贵之外,其他饺子定价都合理,大概 $35-$46,视乎汤/煎。另有蒸饺、云吞、面食、小食等。枱上有各式酱料,以及腌萝卜,一试店家嘅菜脯,骤眼睇都同美味饺嘅9成相似,但个人认为美味饺嘅辣菜甫更好食,爽口够辣。回味手拍青瓜 $16份量唔多,但味道不俗,特别系当日都几热,食几旧清凉青瓜,
饺掂就喺界限街,铺面都几阔落,虽然例牌要搭枱,但都唔会好逼狭 装潢有阵国内味道,特别系用上圆形彩色胶椅,墙上挂有两篇老板嘅分享文,「销售卖什么?」、「何谓牛嚼牡丹?」。
我最欣赏系佢地嘅冷气充足,热屎辣辣入到去,都好快cool down番自己;同美味饺唔同,美味饺坐得逼啲,而且油烟味相当劲。 餐单选择丰富,除有招牌松茸饺、芝士、韮菜猪肉、云耳椰菜猪肉、大白菜猪肉、粟米猪肉、菜心猪肉、芫茜猪肉饺等,可选汤或煎饺。
枱上有各式酱料,以及腌萝卜,一试店家嘅菜脯,骤眼睇都同美味饺嘅9成相似,但个人认为美味饺嘅辣菜甫更好食,爽口够辣。 回味手拍青瓜 $16
份量唔多,但味道不俗,特别系当日都几热,食几旧清凉青瓜,爽口
青瓜调味唔重手,店员话加少少麻酱更好食。
男朋友推荐我试松茸饺,跟店家嘅粉葛汤,饺子、汤分开上。
汤底强调绝无味精,材料主要有粉葛、鲮鱼、鲗鱼、萝卜、赤小豆等。饮落味道相当清淡,冇乜味,少盐少油,适合追求健康嘅人。
个人唔系好钟意太淡、冇乜味嘅汤,同埋呢碗唔系太热但作为汤怪,我都饮哂。 饺子8粒,大小适中,睇得出馅料相当饱满。
饺皮唔会好厚,松茸味道突出,带起猪肉嘅鲜味,唔系好多肥肉,食落完全唔会觉得咸,配合埋个汤,成件事都好清淡。
饺子馅即使沾上汤食,依然较干身。
所以都沾上店家嘅松露酱食,冇咁dry。有同事好喜欢呢个酱,买过番屋企食架。
同样地都配上一碗葛汤,但我见对面嘅客人并非汤另上,唔知系咪我地点松茸,就顺便呢碗都另上。
材料有山楂片、雪梨、甘草等,虽然有雪梨,但饮落完全唔甜,可能因为山楂片中和。
唔系特别推介,不过天气热饮落都几解渴嘅。
呢度嘅服务、环境都比美味饺好。如果喜欢清淡,想出街食饭都感觉健康啲,都推荐你黎一试。
男朋友就好钟意呢度嘅饺子,特别系粟米猪肉饺。我食得较重口味,则觉得太清淡,狂加酱油调味。
餐牌: