餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2018-04-20 102 浏览
今日去咗铜锣湾行街,行到咁上下想早啲食晚餐,免得同人迫呀嘛,加上接近月尾,又唔想食太贵,朋友介绍去食饺子,好提意㖞我哋六点多少少就去到,虽然仲未系食饭高峰期,但店内已经坐满左八成,要搭枱啊,不过冇所谓啦,小店通常都系咁店内装修虽然简简单单,不算豪华,但系有好多装饰都很有心思啊,特别系佢呢几幅画,相信系店主自己设计,每幅画下面都有与饺子相关嘅潮语,几得意睇Menu嘅时候,见到佢有传统饺子,亦有比较新潮嘅款式,甚至乎你想食名贵啲嘅饺子,呢度都可以满足到你,非常大众化,而且价钱合理我哋每样都叫咗少少,第一样系最传统嘅款式,韭菜猪肉饺,朋友话如果自己系屋企煮饺子嘅话,成日都煎到浓哂,难得出街食,当然要食煎饺啦,哈哈。不过呢度真系煎得唔错,两面金黄色,即叫即煎,香脆可口而我哋都试埋比较新潮嘅香煎软心芝士饺,呢个要趁热食,软心芝士配埋粟米猪肉,系几过瘾嘅都唔争在喇,试埋相对名贵嘅龙鳯松茸饺,有四只白松露,同埋四只黑松露。叫呢款饺子嘅,会跟埋一碗状元九鼎汤,呢个汤犀利呀,冇味精,相信连盐都冇几多,饮落十分健康,似住家汤。黑松露饺味道浓郁,淡淡的黑松露味配埋猪肉饺子,估唔到咁夹㖞,而白松露原来系比黑松

韭菜猪肉饺

香煎软心芝士饺

状元九鼎汤
黑松露饺味道浓郁,淡淡的黑松露味配埋猪肉饺子,估唔到咁夹㖞,而白松露原来系比黑松露矜贵,松露香十足,好味
龙凤松茸

我哋为咗想试多几款饺子,所以全部都只系叫中size,一场黎到,朋友话想试埋佢嘅重庆云吞,我哋拣咗中辣,但食落只有微辣嘅感觉,云吞size细细粒,一啖一粒啱啱好,皮好薄,肉唔会实得得,估唔到又唔错㖞
重庆鲜肉云吞

食咗咁多款饺子同埋云吞真系好满足,价钱相宜而且质素好,临走时仲发现原来呢间系良心企业嘅餐厅,讲到明会将每年30%嘅盈利捐去慈善机构,果然系用心经营嘅饺子店,绝对值得推介、支持啊
2018-04-19
韭菜猪肉饺