2018-05-01
近期火红嘅养心殿,分店越开越多,听好多朋友讲话好食,今晚一于试下去先。呢度装潢设计得好怀旧嘅中式感觉,有木屏风增加私瘾,又用中式木櫈,除左够特色外,最重要系坐得舒服,有别于其他火锅店嘅挤迫环境。我地点左秘制姜母鸭锅拼麻辣锅$168先饮啖呢个秘制姜母鸭锅先,里面有老姜、马蹄、当归、仲有笋、汤头好清甜而不腻、姜味浓而不辣、带点酒香、当归味又不会太重,饮完即刻有种温和暖胃嘅感觉,最重要系啲鸭肉好淋一点也不柴又够入味,啲豆腐、腐皮吸晒啲汤底精华,同埋啲笋都出奇地好食,好满足呀,我觉得呢个汤底系必试架养生火锅。嚟到呢度当然要叫麻辣锅啦,我地叫左小辣,香辣得嚟好温和,锅底香料十足,除左泡椒、花椒、八角、豆蔻、草果等、仲有啲龙眼干同埋杞子,唔怪得个汤会咁温和顺喉啦,呢个汤底比起台湾所谓知名嘅太和X好几十倍。见每样配料都好似好吸引,终于叫到成枱到系,放在一齐嚟个大合照,影出嚟效果出奇地靓,色彩缤纷。盐酥柯仔SIZE都唔细,炸得酥脆,椒盐味少少咸又香口,餐前小食必点之选。油豆腐好似海棉咁,吸到汤底嘅味道,一咬落去满口汤浓郁得嚟兼口感软棉棉。莴笋片其实就系油麦菜嘅茎,用嚟打边炉除左可以蘸到汤底外,其
秘制姜母鸭锅
麻辣锅
油豆腐
莴笋片其实就系油麦菜嘅茎,用嚟打边炉除左可以蘸到汤底外,其实它本身水份都好充足,咬落清甜爽口,唔知几时开始,莴笋变左打边炉必食嘅蔬菜,好处系你渌一阵又得食落爽口,渌耐啲又得食落就比较淋身兼吸收到啲汤头精华。
莴笋
其实墨鱼丸本身已经够好食,仲要里面加有鹅肝,成件事即刻UPGRADE左,外面弹牙,里面油脂香丰富,内外兼备。
黑松露虾丸亦都系挑剔之选,虾丸沟黑松露原来又可以撞出新火花,虾味加黑松露竟然可以咁平衡,两者不会过份地抢大家风头,好食。
黑松露虾丸拼鹅肝墨鱼丸
台湾名物关庙面,据闻它不易煮烂,但我地煮左一阵已经被人夹走晒兼食清光,皆因佢香滑爽口,面吸了麻辣汤底,香辣味美。
关庙面
自从去汕头食过新鲜牛胸油后,真系食上瘾。咪睇佢好似成片脂肪咁,其实牛胸爽渌完系好爽脆,完全唔系满口油脂嘅感觉,但又有少少牛油嘅脂香。每只牛都只有一块牛胸油,一块只能做两三碟份量,真系手快有手慢无啦。
牛胸爽
酒香白肉睇个样平平无奇,但食落少少爽得嚟又有少少酒香,一点也不腻。
今晚仲有免费沙冰送添呀,食到有点火热,配上沙冰系至正推介,甜甜地冰凉清爽。
清汤牛腩