2019-02-28 66 浏览
为咗捉住冬天的尾巴。就紧系要打返个麻辣边炉,今次就去咗喺鹅颈桥附近嘅养心殿。去到门口就已经闻到香喷喷嘅香辣味,睇嚟冇去错地方。锅底款式数目都算多,而今日就试下个麻辣小辣汤底。小辣嘅材料都唔简单,成个汤底都系红卜卜嘅灯笼椒同紫天辣椒,仲有鸭红,冰豆腐。海鲜拼盘份量唔多,但胜在够新鲜。活九孔鲍鲜甜,活大海虾上枱仲郁郁吓,同埋带子大只又爽口。手打蟹籽墨鱼滑蟹籽铺满喺晶莹剔透嘅墨鱼滑上面,食落墨鱼味重仲带少少蟹籽甜味。黑豚梅头肉片,黑豚梅头肉嘅肉质爽口,脂肪比较平均。栗米打麻辣边炉我会比较钟意打栗米,因为栗米芯吸收到麻辣汤底嘅味道,又唔会影响到栗米原本嘅味道。最紧要系栗米食落,唔会搅到成口汤油,食落健康啲。水晶粉烟烟韧韧嘅水晶粉,加埋麻辣汤底,食到流晒汗,都要坚持,因为太好味啦。

海鲜拼盘

手打蟹籽墨鱼滑

黑豚梅头肉片,黑豚梅头肉嘅肉质爽口,脂肪比较平均。

栗米

水晶粉