2018-07-20
今晚又想打边炉不过想食得特别啲㖞,所以选择咗旺角嘅养心殿台式养生锅。餐厅地点方便,地铁站出口大概行几分钟。入到餐厅,店员好快安排座位,餐厅装潢几好㗎,有怀旧Feel。坐底后先望望Menu,我哋选择咗”宁神养心锅”,因大家唔算肚饿,所以只系叫咗少少食物,包括极上雪花肥牛、千层冻豆腐、墨鱼丸同翠丝水莲,另外加支虎啤。坐咗大概5-10分钟食物陆续送上。宁神养心锅 - 个锅一放底时已经闻到浓浓嘅当归味,内里有鲜鸡、鲜鱼及猪肉。一等佢滚咗,食物都未落已急不及待要试饮一啖,汤底真系好浓,味道夹杂住新鲜鸡与鱼味。食完后再饮,当然味道更加浓厚,饮完一碗接一碗,真系饮汤都饮到饱。极上雪花肥牛 - 肥牛份量都唔少,只要渌几秒便可。肥牛牛肉味重而且好腍,食落犹如入口即融般。千层冻豆腐 - 豆腐本身比较硬,但渌完后变软加上啲汤会浸埋入去,口感一流。墨鱼丸 - 呢个值得推介,虽然唔系大大粒但咬落非常弹牙。翠丝水莲 - 水莲菜系本人打边必叫嘅菜,一丝丝咁渌所以好快熟,餐厅选择亦好新鲜食材。
极上雪花肥牛
千层冻豆腐
墨鱼丸 - 呢个值得推介,虽然唔系大大粒但咬落非常弹牙。
墨鱼丸
翠丝水莲
题外话/补充资料:
养心殿Overall都好好,无论餐厅环境或食物都令客人称心满意,价钱方面亦算合理~