2022-04-19
【上环鸡功房 补身必饮客家黄酒鸡汤】.呢间父子档餐厅主打鸡料理,当中最出名既就系佢个客家黄酒鸡汤,非常滋补!今次我就去咗佢上环分店到试下好唔好味😛.//环境🌕🌕🌕🌕🌑星期六去到都几多人,要搭台,座位比较逼,不过装修都OK,楼底高,喺店门口可以仲见到厨师整鸡🐔.//食物🌕🌕🌕🌑🌑1️⃣海南鸡饭 ($75)本身以为个海南鸡会系无骨既,上菜见到有骨既时候个心沉咗一沉,因为我系好懒得lur骨既人😂个鸡无乜味,仲要几鞋下,有少少失望🙍不过个饭好香,仲有超大碗,加分!.之后就系个招牌黄酒鸡汤,个味好香浓,有淡淡酒香,饮完成身暖笠笠,抵佢做到招牌🥰2️⃣头抽酱油鸡饭($82)呢个餐一样会跟汤同饭,不过个饭就会系白饭🙆🏻♀️个酱油鸡好入味,鸡皮好弹牙,不个口感都系会鞋😞//总结佢个汤真系好好饮,但主食就一般般,净系为个汤再去帮衬又好似有啲无谓,应该唔会再去了🤣(题外话,个店员几靓仔)
//环境🌕🌕🌕🌕🌑
//食物🌕🌕🌕🌑🌑
1️⃣海南鸡饭 ($75)
2️⃣头抽酱油鸡饭($82)
//总结