2020-04-17 372 浏览
成班人早左食完饭,有朋友话附近都有间几出名的芋圆甜品铺,就过左去排队。八点左右果阵唔算太多人排,只系因为我地人比较多,就等左15分钟,其他排紧2人位嘅都可以早啲入。铺头唔算太大,由于每人最低消费都系一碗糖水或野饮,大家都好快点晒。我点左热嘅鲜奶椰汁桃胶芋圆($22),芋圆又香又弹牙,的确比一般街外好食,而且真系有原材料嘅香味,食落唔系净系得粉。椰汁鲜奶两种味淡淡地,里面仲有桃胶、红枣、莲子同圆肉,虽然唔算非常多,但感觉都几滋润。朋友有叫焦糖白酒千层蛋糕($38),都话唔错,但更钟意食芋圆。见到好多人话食食下就比人赶走,可能我地好彩啦,虽然有提早收碗,但未算态度好差。我食得慢,食左大半个钟先有店员同我地礼貌咁讲外面好多人等紧,我地见到条队变到劲长,就尽快离快,未算有不快经历。

鲜奶椰汁桃胶芋圆
焦糖白酒千层蛋糕

2020-01-09
$30 (宵夜)
鲜奶椰汁桃胶芋圆