2019-03-13 174 浏览
妈咪钟意食车仔面,今日特登同佢嚟食呢间未试过嘅车仔面。一入到去觉得餐厅环境好卫生,装修得好靓,见到墙身用红砖铺成,而且挂咗几架单车做装饰,心谂呢度嘅老板应该系几钟意踩单车,墙身都挂咗好多唔少明星嚟食嘢嘅相,一开始对呢间餐厅已经有几好印象。我自己嗌左个四𩠌车仔面,汤底拣咗金虫草野菌养生汤底,碗汤底一饮觉得好清甜,完全唔系味精汤嘅味道,连汤嘅配料例如虫草花同埋合掌瓜都有,可以一路饮汤一路食面,感觉好养生,今次系我第一次饮晒面嘅汤底👍至于车仔面𩠌,我拣咗百叶豆腐,酱爆福州丸,鱼肉春卷同埋柱侯牛腩,百叶豆腐质感好特别,好似鱼蛋,但系又充满豆味,识落好得意,柱侯牛腩炆得好入味,而且够林,食落一啲都唔痴牙,酱爆丸够大粒,食落去有好多汁漏出嚟,符合期望。鱼肉春卷啖啖鱼肉,食落唔错。嘢饮拣咗豆浆,豆浆饮落有香浓豆味,又唔太甜,热辣辣好好饮,对于我呢啲好钟意饮豆浆嘅人来讲觉得值得一赞。妈咪拣咗海南胡椒猪肚汤底嘅四𩠌车仔面,胡椒猪肚汤底有少少辣,但系唔刺激喉咙,反而有种暖胃嘅感觉。佢比较传统,拣咗车仔面必有嘅猪皮,猪大肠,陈皮鱼蛋同埋豉汁凤爪,猪皮好爽口,想一食再食,猪大肠冇臭味冇腥味,食落唔会太肥,对于
金虫草野菌养生汤底车仔面
热豆浆
妈咪拣咗海南胡椒猪肚汤底嘅四𩠌车仔面,胡椒猪肚汤底有少少辣,但系唔刺激喉咙,反而有种暖胃嘅感觉。佢比较传统,拣咗车仔面必有嘅猪皮,猪大肠,陈皮鱼蛋同埋豉汁凤爪,猪皮好爽口,想一食再食,猪大肠冇臭味冇腥味,食落唔会太肥,对于我呢啲唔太食内脏嘅人来讲又觉得唔错㖞,陈皮鱼蛋有少少辣,轻轻刺激味蕾嘅感觉几得意。
海南胡椒猪肚汤底车仔面
嘢饮配左咸柠七,小食都拣咗两只糖心蛋。糖心蛋系冻食,但系一切开就有蛋汁流出黎,好好食。
自制糖心蛋
咸柠七
最后妈咪食得几开心,下次应该会再嚟食过。👍
2019-03-13
金虫草野菌养生汤底车仔面