2018-04-24
最近天气非常反常,一时好热一时又凉,衬今日有少少凉意,朋友就推介食依间好出名嘅养身火锅 - 养心殿台式养生锅 。因为有book枱,所以唔洗等位,而且一入座就觉得装潢好有心机之余,餐厅俾每座嘅空间都好大,可以坐得舒服又同朋友有自己嘅小天地高谈阔论。服务员都好有礼貌而且一入座就准备热茶俾我地饮。睇睇个menu,食物嘅选择都好多,而且酱料可以自己fill,最特别嘅系依度有蒜泥汁,真系第一次见我地就叫咗 养身锅加麻辣锅 $188,另外我地虽然得两个女仔,但好眼阔肚窄地叫咗8样配料‥包括有手切牛肉(小) $238 、黑毛猪梅花肉$168、即炸向铃$68、千层冻豆腐$48、即炸午餐肉$58、宽粉条$38、蟹棒$48、蟹籽墨鱼滑$88。饮品就叫咗乌梅汁。汤锅落完单好快就上,一见到就心心眼,真系好香而且好足料,入面有好多鸭血、豆腐同药材,而且养身锅人参好多,衬未放其他食物落去前饮咗几啖,汤头好清甜而且无味精,绝对唔会饮完就口干,好有诚意。向铃同千层豆腐好索汤而且不得不赞个黑毛猪梅花肉,肉质好爽口,而且煮得耐都完全唔会硬所有菜都好精致,而且依碟牛真系一睇已经好想食,脂肪分布得好均匀,份量都唔少。煮完就更
煮完就更加睇得出依个牛肉有几靓,牛味好浓而且因为脂肪分布得好,所以口感真系好好,非常软滑,好快就俾我地清晒
另外午餐肉都好有惊喜,真系炸到表面好脆而且好厚切,所以煮完之后外面香口但入面又保持到弹牙嘅口感,同埋份量真系好多,好抵食。
而食麻辣锅一定要食嘅薯粉都令我喜出望外,非常索汤,但又唔会太软,口感非常烟韧,食到几饱都想将佢清晒。
最后埋单一共$1155,价钱唔算平,但食材同环境都咁好,我就觉得物有所值嘅