2019-01-19
长沙湾、荔枝角呢一区好多小店食肆, 因为附近多商厦, LUNCH放饭时间周围都迫满人, 一啲CP值高嘅店舖门口更是人山人海, 真系谂起都怕怕, 睇到都想掉头走(´-ω-`)香港物价指数高企, 在呢个工商业区食餐LUNCH平均$60, 有时揾到啲较平嘅茶餐厅, 大约$4X都有个碟头饭, 但舖头嘅卫生情况令人却步, 而且女仔人家, 真系唔想同啲大汗淋漓嘅男子汉迫埋一齐🥶今日走出中心位置, 向较偏僻的角度出发, 寻找隐世美味🤫行过呢间在明爱医院旁的肥MO车仔面, 我无睇错, 3个𩠌1个面都系$36, 而且舖头干净企理, 虽然FULL FULL地, 但有位, 感觉系家庭式经营, 装修简洁, 可能开咗无几耐,枱枱凳凳, 到点菜纸同笔都好新净, 座位亦宽落。服务方面, 与其说侍应有礼貌, 不如说呢种家庭式嘅餐厅充满人情味, 服务唔会令你有距离感, 而系贴地的亲切, 有个姐仔食碗面食到一半, 突然同侍应讲:「我头先无点要辣, 可以现在加吗?」, 侍应哥哥欣然说: 「当然可以, 想要大辣定小辣? 」如果是其他茶餐厅, 那位姐姐应该要食猫面吧。我叫咗沙爹牛肚, 响铃,通菜和河粉 $36 另外, 我同朋友
今日走出中心位置, 向较偏僻的角度出发, 寻找隐世美味🤫
我叫咗沙爹牛肚, 响铃,通菜和河粉 $36
另外, 我同朋友仲加咗𩠌, 萝卜, 猪红, 猪皮, 牛根腩$28
沙爹牛肚有咬口, 响铃细细只劲CUTE, 河粉属于比较幼身的, 煮嘅时间刚刚好, 一条条分明容易夹起, 甚至好过一啲粉面专门店, 我真系试过啲河粉一夹就散再夹再散, 系要用匙羹食架啰。
至于加嘅𩠌呢, 萝卜, 猪红, 猪皮, 牛根腩又淋又入味㖞(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
呢餐饭虽然唔系啲咩惊世美食, 但一餐饭唔洗加一都只系$36, 对我来说真系超抵, 而且质素唔错, 想成为我日后嘅饭堂,最紧要俾到安全感我, 呢度我俾满分💯
为咗维持香港嘅餐厅多样性, 我地好应该支持💪🏼一啲用心嘅良心小店, 你都唔想你嘅下一代餐餐都食大家乐同M记架~