2021-01-25
星期日两位3pm 左右去食嘢, 餐厅唔使排队,买面包俾钱条队就人流不断。餐厅内安排座位真系隔足1.5米,唔系求其揾块板隔吓坐满人。第一次食,各人叫一个洋葱汤,我要鸡和大啡菇三文治,朋友要墨汁牛汉堡。洋葱汤我食落感觉系鸡菜汤底,咸度啱啱好,配一件芝士多士。芝士多士好多cheese,正。朋友话洋葱汤各家各法,呢度个味似外国食𠮶d,不过我都系钟意牛汤底嘅洋葱汤,呢个我觉得唔够浓郁。我嘅三文治都几足料,非常饱,入面个汁好食,鸡和菇都系正常发挥,反而个包就无预期咁好,话系sourdough,但似普通西人包,无sourdough自然发酵个只酸味。朋友个墨汁汉堡我无试,话唔错。食完嘢去买面包。感觉大家有点疯狂,好似唔使钱咁,条队算郁得快。朋友返屋企后试咗original 牛角包,话系佢成年食过最好味,不过法棍baguette就麻麻地。我净系买左朱古力croissant同 杏仁牛角。朱古力普通,杏仁牛角入面有杏仁馅,外面有杏片和糖粉,好食。
朋友个墨汁汉堡我无试,话唔错。