2023-03-17
🌟餐厅:Spiga📍地址:中环皇后大道中31号陆海通大厦3楼💰价位:~$400 - $800⏰营业时间:星期一至日 12:00 – 15:00 & 18:00 – 22:30 📱电话:2871 0055「Spiga」呢间咁有名气既意大利餐厅,bookmark 左好耐,但都未有时间去~今日终于忙哂手头上既工作,可以约埋best fd 好好咁慢活地叹返餐~餐厅位于中环核心地段,装修怀旧复古得黎仲好有情调,氛围一流,一于就去chill一chill先~———————————————————ANTIPASTI starters🎈Italian House Bread点餐后店员随即送上餐厅自家制既House Bread,有齐酸种面包、黑麦麦包及芝士面包脆脆,搭配牛油、橄榄油及黑醋,好传统既食法,好正~———————————————————🎈Burrata, olive Taggiasche e saor🍽️Burrata, Taggiasca olive sauce, "saor" pesto- 头盘先黎一款传统意大利菜必点既Burrata Cheese 先~Burrata Cheese 大大
📍地址:中环皇后大道中31号陆海通大厦3楼
💰价位:~$400 - $800
📱电话:2871 0055
ANTIPASTI starters
🎈Italian House Bread
———————————————————
Burrata Cheese 大大件而且口感软棉棉,奶味浓郁,配菜仲有橄榄油浸蕃茄干及炸面包脆脆,食落酸酸甜甜同Cheese 好夹~
PASTA E RISOTTO
🎈"Acquerello" risotto al tartufo con scampi e spugnole
🍽️"Acquerello" risotto, fresh Italian black truffle, langoustines, Morel mushrooms
- 食意大利菜点少得叫返个名物Risotto~
我地就拣左味道最浓郁既黑松露+磨菇既Risotto,咁多款菇煮成既Risotto 超级香,饭粒就索尽蘑菇味,同时加入芝士及忌廉,入口好soft好滑顺,大满足~面头仲铺满黑松露片,一上枱见到刨左好多块黑松露片系饭上边,劲吸引!
🎈Tagliatelle con zucca, Taleggio e caffè
🍽️Homemade tagliatelle, pumpkin, Taleggio cheese, coffee powder
-餐厅另一款主打菜式就系南瓜芝士手工意大利阔条面~
上菜时,芝士香喷喷,金黄色卖相好吸睛~阔条面够Al Dente,口感一流,又挂满浓浓既芝士南瓜汁,每一啖都食得好滋味~
Pizza
🎈Funghi e tartufo
🍽️Fresh Italian black truffle, mushrooms, "fior di latte" mozzarella
-于开放式厨房即叫即焗既Pizza,用上传统意大利炭炉焗制,好有特色~
我地拣左黑松露蘑菇及Mozzarella芝士呢一款,材料超夹味道又够香浓,香喷喷~
饼底唔算太厚而且用炭炉焗制,带点焦香味,口感烟韧,好出色~加上芝士超拉丝,芝士控大爱!
DOLCI Desserts
🎈Tiramisù
🍽️Sponge, mascarpone, coffee crumbles, Marsala chantilly
-呢款Tiramisu 卖相够哂精致,底层手指饼索满酒香,食落够湿润,搭配上层既Mousse,入口好绵滑香甜~
🎈Pistacchio
🍽️Pistachio semifreddo, blood orange sauce, pistachio ganache
-开心果味既甜品系我既至爱~
造型类似一件Macaron,食落系好幼滑既mousse,满满开心果味,味道好清甜~
旁边放左开心果碎、开心果酱及焦糖脆片,每一款味道浓郁,而且仲加入微微酸既血橙酱,食落每一啖层次感十足,值得一试~
🎈Torta Caprese
🍽️Almond chocolate cake, chocolate ganache, cocoa nibs, Madagascar vanilla ice-cream
最后我地决定叫埋第3款甜品haha~
呢款Almond Cocolate Cake 卖相够哂高贵~质地偏硬身,朱古力味香浓,配埋上层冰冻既云呢拿雪糕,口感十足,好出色~
Drinks
🎈STINGER
Yuzu, Honey & Sparkling Water
卖相及味道一流~柚子加蜜糖,酸酸甜甜好开胃,仲饮到柚子皮既独特香气,加埋梳打水,好解渴,超出色~
🎈MARACUJA
Passionfruit, Coconut, Kaffir Lime & Sparkling Water
入口已经感受到浓浓既热情果香味,再渗出淡淡既椰子味,味道好独特够哂浓郁~
😋味道:4/5
🏢环境:4.5/5
💁🏻♀️服务:4.5/5
💵价钱:4/5
🤟🏻性价比:4/5
👅整体小总结
餐厅既环境及氛围一流!环境非常宽敞,装修古色古香好有宫廷feel,无论灯光、装修以及背景音乐都令人食得好舒服好RELAX~
食物方面,餐厅由米芝莲星级Chef Enrico Bartolini 开设,食物充满意大利风情而且又够正宗,质素有保证~加上意大利藉店员服务超殷勤又够礼貌,我同朋友仔都食得好尽兴,值得一试~