2022-04-22
刚刚社交距离松绑,马上去试一下西湾河新既韩国餐厅。星期五晚上7:20分到餐厅,好多人,所以只有比较窄既二人位。坐低点左两样野,(1)半半炸鸡同(2) 芝士辣海鲜炒年糕,之后有一张单俾我地,显示点菜时间为7:25分。之后就一直等,等到7:45分,开始觉得唔对路(等左20分钟咩都未有)。望下周围,发觉后面个枱都追紧单,我地马上叫埋个服务员跟进下我地张单(最后呢枱系取消order就走左)。再继续等,发现有点解枱枱都有两碟前菜,而隔离个枱就一路都有菜式上枱(又好似都几好服务),但我地咩都冇呢?等多5分钟,我地再叫服务员黎,问佢哋系咪应该有前菜。佢地话:有既,但冇哂碟所以要等下。我再问,我地等左30分钟,点解都未上到枱?佢地见我地开始不耐烦,就再去跟,过左一阵先至拎炸鸡同前菜黎。我谂住一路食住炸鸡前菜再等,食食下,就发觉又到8:10分,差不多45分钟都未有?唔通啲年糕仲坐紧飞机黎香港?我就去问佢地,先发现原来佢地漏左单。系呢个时候,都玩左一个钟,所以我就取消左个order 离开就算。当时,我地都发现有其他枱既客人都追紧单。食左炸鸡加一肚气,我就唔想留低,取消左order 俾埋炸鸡钱就走。付款期间
食左炸鸡加一肚气,我就唔想留低,取消左order 俾埋炸鸡钱就走。付款期间,发现佢地好多外卖平台嘅order,又系做唔切。但明显见到,厨房既重点处理外卖平台既Order,delay哂坐系度既客既Order。
另外,我哋中间坐左好耐,个位比较窄,想换去刚空出黎Cart位,但被拒绝。当然,我地走之前其实都未有新客入去坐。
总括黎讲感觉好失望,餐厅管理好差,楼面唔够,出菜好慢,又漏单漏前菜。如果真系做唔到晚市堂食加外卖,就应该考虑做某一样野先,做好佢先。搅到宜家有咁既customer experience,好难唔上黎OpenRice 写返个晚餐日记。系咪因为停左晚市堂食太耐,宜家开返餐厅未ready 呢?
食物方面都评论下 - 我坐左一个钟都净系食到炸鸡🍗。原味炸鸡口感一般,比较干身,唔够juicy。甜辣炸鸡个汁味道不错。