我已经就快唔记得我上一次出街食晚餐系几时嘅事🤔 最近终于恢复晚市堂食,各路人马都犹如猛兽出笼咁纷纷book枱,唔少餐厅都full哂,可见大家真系对晚市堂食期待已久😂 所以我都唔执输,拣咗呢间啱啱开业嘅素食餐厅!顺便带条佬过嚟试新嘢😋对于习惯餐餐都要有肉食嘅人嚟讲,普遍都唔太钟意食斋,佢哋刻板印象中都觉得斋菜系单调,同「好食」扯唔上关系,觉得质素同街上斋舖食嘅斋菜唔会有太大分别!如果你都系咁谂,咁你就大错特错啦!! 🤫 依家好多素食餐厅已经打破咗旧有嘅传统风格,就以呢间餐厅为例,佢哋揉合咗中式与西式嘅烹调方法,去炮制出别具风格诱人精致素菜!💁🏻‍♀️餐厅位处于中环威灵顿广场M88六楼,占地全层!由中环地铁站D1出口行过嚟都好快,大概3-5分钟!装修风格系墨绿色嘅高级主调配木制座椅,呢度座位唔算多,沿著窗边有一整排靠窗座位,几宽敞!座位嘅另一边就系厨房,厨房占地面积都几大,眼见厨房面积与用餐位置面积几乎系1:1大细😲 睇报导得知原来佢哋有设置中菜及西餐两个厨房,方便分开料理菜式😉 餐厅内更设有小型包厢,可提供俾食客聚会或开Party!室内照明柔和,座位后方亦有一列玻璃窗,相信中午时分店内会更

室内照明柔和,座位后方亦有一列玻璃窗,相信中午时分店内会更光猛,采光度十足!餐厅更有特色草墙,延续清新嘅装修风格,系店内嘅打卡点!📸 餐厅亦播放著轻快嘅音乐,甚有情调🎼

餐厅主打中法Fusion素菜,菜式摆盘都好有Fine dining嘅感觉!🤩 全部菜式都不含蛋、奶类食材、肉类食材及五辛👀 晚餐定价唔算高,分别有$388 & $588嘅套餐!我今次就散叫啦!

呢度嘅餐具都别出心裁,睇报导话呢间餐厅有两位老板,一位系法式私房菜厨师,另一位系有三十年中式素菜经验嘅师傅!名符其实系中西合璧,估唔到喺餐碟上都有反映到餐厅嘅特色,结合咗中西两个元素嘅设计,非常有心思!👀

❤️ 桂花柚子车厘茄
桂花柚子车厘茄
啱啱坐低,侍应就奉上餐前小食!去皮嘅车厘茄配上桂花柚子酱汁,桂花香味环绕舌尖😛 味道酸酸甜甜,甜度与酸度完美融合,开胃醒神!
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ 昆布天使面配榄油爆珠 $98
昆布天使面配榄油爆珠
头盘拣咗个冷盘,冰凉嘅天使冷面消暑清凉,口感清爽!昆布嘅鲜美加上黑松露嘅香气,二者嘅美味相辅相成!😋 面头嘅榄油爆珠系用分子料理方法制成,外形同三文鱼籽非常相似,用汤匙轻推瞬间爆开,为天使面加点油份,增加油润感。另外,厨师巧妙运用食用花搭配,带来视觉上嘅惊喜!🤩

❤️ 烧汁芥末姬松茸配黑松露脆片 $118
烧汁芥末姬松茸配黑松露脆片
餐牌上有标示🌶辣椒仔,但我食落觉得唔算辣,怕辣嘅朋友都可以试下!姬松茸系有助增强人体免疫力,功效比灵芝更高,被誉为「菌中之王」🏆
姬松茸外有层薄薄嘅脆浆,非常香脆!姬松茸口感紧致有弹性,有种独特香气,甘香满满!配上烧汁,令人食指大动!
黑松露脆片薄薄一片,松脆可口不油腻,细味之下食到淡淡黑松露香😌
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

❤️ 鸡头米双色淮山配青汁 $128
鸡头米双色淮山配青汁
呢道菜摆盘似一幅画,流露出艺术感😍 中间一列卷物系用咗淮山及紫淮山做馅,再用紫菜同腐皮包裹而成!淮山口感绵密,我一度以为系紫薯同芋头😂 淮山同紫淮山配上紫菜同腐皮有种食紧饭卷嘅错觉🤫
淮山蕴含大量膳食纤维素,可以增加饱腹感,啱哂减肥瘦身人士。淮山亦有补阴生津功效;紫淮山有助增强免疫力,健脾止泻!
旁边嘅青汁系豌豆汁,啖啖清新🌿 卷物上面系鸡头米同薏米,增加咗整体口感。

❤️ 君子炒饭 $148
君子炒饭
炒饭材料有鲜百合、芦笋粒、玫瑰叉烧、粟米、榛子、三色藜麦饭💁🏻‍♀️ 面头同样有榄油爆珠,如果你觉得炒饭已经有足够油份就可以将爆珠放埋一边!😏
三色藜麦饭有嚼劲,粒粒分明,黑松露香气扑鼻!斋闻香气已经让人垂涎欲滴🤤
当中嘅玫瑰叉烧系呢个炒饭嘅灵魂所在,玫瑰叉烧系呢度嘅招牌菜,有玫瑰味道,酱汁用咗自家制玫瑰花酱、玫瑰花&玫瑰花花茶🌹 素叉烧采用大豆纤维,像真度极高,不论口感同味道都非常接近真叉烧!应该系我食过嘅素叉烧之中最似真叉烧👍🏻
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

❤️ 雪影酪梨 $68
雪影酪梨
呢道甜品系牛油果爱好者必食!🥑 绿色嘅汁系姜汁同牛油果混合而成嘅果露,底部有牛油果粒。果露上有姜汁打成嘅泡沫,深化咗姜味嘅浓度!
整体姜味浓厚,辣辣哋,刺激味蕾🙊 果露入口顺滑!

❤️ 纯素芝士蛋糕 $68
纯素芝士蛋糕
纯素蛋糕要整得好食系唔容易,呢个蛋糕嘅Mousse同平时食到嘅唔同,质感更结实,但唔会比真正嘅芝士蛋糕逊色👌🏻 略带少少海盐味,甜度啱啱好,食完都唔会觉得有罪恶感😈
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

餐厅推荐度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
估唔到素食世界都会有另一片世外桃源🤩 以素食餐厅嚟讲系相对出色!大厨对美学嘅执著与烹调嘅热情颠覆我对素食嘅想像!不止单凭实力,更以「高颜值」取胜!😍 而且上菜速度快,侍应态度亲切友善,脸上总带著微笑!

今餐我同条佬都觉得几满意,第一次试中法Fusion素菜,每道菜都甚有美感,品尝到大厨嘅诚意👨🏻‍🍳 将西式料理元素融入素菜,破格得嚟又唔会突兀,相信会为非素食者或素食者带来全新体验!🍽
2021-02-28
$345.4 (晚餐)
雪影酪梨
纯素芝士蛋糕