2023-02-28 3085 浏览
🙋🏻‍♂️饿底探员今日去咗尖沙咀调查呢间新派川菜,餐厅坐拥270度维港景色,一边睇住海景一边品尝美食,成件事好chill🍽️主厨精选午餐 $398 (Lunch set for 2)🦪怪味鲍鱼📸表示个鲍鱼切到细细粒再放返上个壳度,加咗啲青椒红椒,仲有沙律菜伴碟,个摆盘好靓🙋🏻‍♂️表示个鲍鱼食落好鲜甜,有少少辣,虽然佢叫怪味鲍鱼,但食唔出有几怪,应该话食到阵独特嘅味,同个鲍鱼夹嘅🥚松露带子赛螃蟹📸表示可能有吃货会觉得赛螃蟹只系食蛋白好似唔抵食,而呢个赛螃蟹面头有黑松露,就咁睇都觉得矜贵,佢入面仲加咗瑶柱同桂花鱼一齐整,足料之余仲高级咗好多🙋🏻‍♂️表示个赛螃蟹食落好嫩滑,瑶柱同桂花鱼带出咗鲜味,桂鱼花食落有口感,加埋黑松露更能带出味道层次,好啱用嚟𩠌饭🍖四川双椒焖猪手📸表示个猪手一碟有7-8嚿,面头铺满青椒同红椒,好colorful,睇见好开胃🙋🏻‍♂️表示个猪手焖得软腍,食落每啖都充满collagen,开头食𠮶时唔辣,但个辣味之后会慢慢渗出嚟,after taste好正🍽️重庆黑糖糍粑📸表示个糍粑炸到金黄色,面头洒上黄豆粉同黑糖酱,卖相吸晴🙋🏻‍♂️表示个糍粑食落外层香脆,内层好烟韧,黑糖酱唔会好

怪味鲍鱼
🦪怪味鲍鱼
松露带子赛螃蟹

🥚松露带子赛螃蟹
四川双椒焖猪手

🍖四川双椒焖猪手
重庆黑糖糍粑

🍽️重庆黑糖糍粑
📸表示个糍粑炸到金黄色,面头洒上黄豆粉同黑糖酱,卖相吸晴
🙋🏻‍♂️表示个糍粑食落外层香脆,内层好烟韧,黑糖酱唔会好甜,蘸埋黄豆粉令到个糍粑食起上嚟减低油腻感,呢个甜品圆满咗成个lunch set
八宝茶
⚠️套餐奉送𢇃苗白饭两碗,另外餐厅提供嘅八宝茶绝对唔可以错过,佢用咗玄米茶底配上菊花,桂圆,红枣,陈皮,杞子,甘草同冰糖,饮落清甜,味道好特别

📈吃货指数
😋好味度 8/10