2023-01-25
新年流流周围嘅茶餐厅都要排队,纵然佢要加钱。行吓行吓,行咗去奇华楼上嘅茶室,都好名正言顺啦,整好嘅饼食/蛋挞等等最好就即场热辣辣配返杯奶茶啦!正值下午茶时间就试吓佢个下午茶餐,佢嘅装修古雅,人哋去半岛hightea,我就嚟依度食下午茶,其实可能仲好食啲😅下午茶餐$88拣一个咸点一个甜点再加一杯茶。我哋两个人分别要蟹饼捞丁+苹果批配热奶茶。朋友要咗叉烧捞丁+酥皮蛋挞配热奶茶。估唔到卖相精致(+2分)虽然旁人眼中呢碗捞丁好似超迷你,应该得半个公仔面,不过对于我来讲我就觉得Perfect。份量唔需要好多,最紧要好味就够啦😇仲有我最钟意食嘅蟹饼 (+2分),苹果批又唔系Hea 整嘅苹果批,仲要配埋雪糕(+2分)朋友叫嘅叉烧捞丁都好吸引(+2分)虽然叉烧唔系窿边,不过都热辣辣㗎。另外酥皮蛋挞仲热到辣嘴添v good 👍🏻 (+2分)见到人哋台台都食虾多士,朋友又唔执输,果然系名不虚传应该都系呢度嘅名物,同出边茶楼食𠮶啲争好远,热辣辣又新鲜。(+2分)