餐厅: 奇華茶室
资讯:

4天前 0 浏览
本身想試聖誕餐,去到六點三左右,侍應話無,要預訂,佢話每日得4份,心諗咁快賣哂,唔知真定假,唯有揀其他,屋企人叫左粟米燴石斑飯,味道可以,魚無雪藏味,飯係蛋炒飯底,但係偏細碟,男士們可能會唔飽,以$115呢個價錢略高,我叫左叫晚餐,煎西班牙黑毛豬鞍,加$40蚊有焗海鮮蟹盒&甜品,先上焗海鮮蟹盒,上菜到枱時已聞聞濃濃既芝士忌廉蟹香味,再上黑毛豬鞍,都幾巨型下,滿滿香草味,豬鞍肉超軟熟,一d都唔韌,再配薯條,呢個晚餐就夠飽肚啦,再上甜品係蘋果批配雲呢拿雪糕,蘋果批唔甜mix雪糕一齊做,啱啱恰到好處,成件事昇華左總合評分,環境0k,座枱分佈唔迫,唯獨價錢略高少少
總合評分,環境0k,座枱分佈唔迫,唯獨價錢略高少少
5天前
焗海鮮蟹盒
煎西班牙黑毛豬鞍
  • 西班牙黑毛豬鞍
奇華茶室|大家知唔知其實奇華有餐廳?推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌑話說之前係灣仔返工同事同我講,係一間高檔feel嘅茶室,發現原來有做聖誕套餐🎄呢啲咁反差嘅嘢一定要try try!估唔到佢個巨大戰斧豬排驚艷到我,厚肉到傻咗… 唔飽真係幾乎無可能✨【🥢 𝐖𝐡𝐚𝐭 𝐈 𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫𝐞𝐝 食咗啲咩】奇華茶室聖誕套餐(HK$328 每位)◐ 頭盤|香煎匈牙利鵝肝多士 或 脆炸芝士釀雜菌蟹蓋◐ 湯|法式龍蝦湯◐ 主菜 |山椒燒汁戰斧豬扒 或 白味噌香煎比目魚◐ 甜品|自家製港式奶茶意式雪糕 (配漬無花果 、 黑白芝麻脆片) ◐ 飲品|配冷熱咖啡或茶 (茗茶或特飲半價)🦀 頭盤更偏好蟹膏,因為本人麻麻地鵝肝,但蟹膏好creamy,絲絲蟹肉🥩 戰斧豬排好厚,重點係唔會太韌都叫容易切!大細加埋成兩個手掌咁大!🍨 奶茶雪糕奶茶味好濃,芝麻脆片好味到想知奇華shop係咪有得賣=奇華茶室 @keewahtearoom🚶 灣仔站D2出口,步行約2分鐘📍 灣仔皇后大道東188號1樓🏷️地區:#laymao_灣仔分類:#laymao_中式=
奇華茶室|大家知唔知其實奇華有餐廳?
推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌑

【🥢 𝐖𝐡𝐚𝐭 𝐈 𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫𝐞𝐝 食咗啲咩】
奇華茶室聖誕套餐(HK$328 每位)
◐ 頭盤|香煎匈牙利鵝肝多士 或 脆炸芝士釀雜菌蟹蓋

◐ 湯|法式龍蝦湯
◐ 主菜 |山椒燒汁戰斧豬扒 或 白味噌香煎比目魚
◐ 飲品|配冷熱咖啡或茶 (茗茶或特飲半價)

=
奇華茶室 @keewahtearoom
🚶 灣仔站D2出口,步行約2分鐘
📍 灣仔皇后大道東188號1樓

🏷️
地區:#laymao_灣仔
分類:#laymao_中式
=

🎄噢聖誕節托它歸家~放喺廳度閃閃吓✨✨一到聖誕節大腦就會auto play聖誕歌隨之而來嘅係食聖誕大餐嘅儀式感先講近期先知原來 keewahtearoom有餐廳😂第一次嚟到覺得好有feel三級歷史建築物改裝成新舊融合嘅「奇華茶室」由一地下拾級而上會見到好靚嘅graffiti 餐室喺一樓,保留傳統唐樓嘅內裝設計外與內都混合中式及西式建築風格地下嘅花紋紙皮石身與天花吊扇木門框中間係半透光壓花紋理嘅磨砂玻璃木椅同大理石圓枱喺咁老香港嘅氛圍下食聖餐大餐都係第一次先講近期先知原來 keewahtearoom有餐廳😂第一次嚟到覺得好有feel老舊嘅唐樓改裝成新舊融合嘅 #奇華茶室由一地下拾級而上會見到好靚嘅graffiti 餐室喺一樓,保留傳統唐樓嘅內裝設計外與內都混合中式及西式建築風格地下嘅花紋紙皮石身與天花吊扇木門框中間係半透光壓花紋理嘅磨砂玻璃木椅同大理石圓枱喺咁老香港嘅氛圍下食聖餐大餐都係第一次先睹為快 #奇華茶室聖誕套餐份量有誠意,有齊頭盤、湯、主菜同甜品・頭盤 / 香煎匈牙利鵝肝多士 or 脆炸芝士釀雜菌蟹蓋 ・湯/法式龍蝦湯・主菜/山椒燒汁戰斧豬扒 or 白味噌香煎比目魚・甜品/自家
🎄噢聖誕節托它歸家~
放喺廳度閃閃吓✨✨
一到聖誕節大腦就會auto play聖誕歌
隨之而來嘅係食聖誕大餐嘅儀式感

先講近期先知原來 keewahtearoom有餐廳😂
第一次嚟到覺得好有feel
三級歷史建築物改裝成新舊融合嘅「奇華茶室」
由一地下拾級而上會見到好靚嘅graffiti
木門框中間係半透光壓花紋理嘅磨砂玻璃
木椅同大理石圓枱
喺咁老香港嘅氛圍下食聖餐大餐都係第一次

先睹為快 #奇華茶室聖誕套餐
份量有誠意,有齊頭盤、湯、主菜同甜品

・頭盤 / 香煎匈牙利鵝肝多士 or 脆炸芝士釀雜菌蟹蓋
・湯/法式龍蝦湯
・主菜/山椒燒汁戰斧豬扒 or 白味噌香煎比目魚
甜品/自家製港式奶茶意式雪糕(配漬無花果、 黑白芝麻脆片)

・聖誕套餐晚市供應時段 :01/12/2024 至05/01/2025
・聖誕套餐全日供應時段: 24/12/2024 至26/12/2024 01/01/2025
「奇華茶室」位於灣仔一幢美麗的三級歷史建築物內,是香港豐富文化遺產的致敬之作。傳統的30年代建築裝飾風格,與餐牌上經典的港式茶餐廳美食相映成趣,服務到位,恍如一趟時光倒流之旅,讓顧客回味昔日的樂趣。臨近聖誕,「奇華茶室」隆重推出期間限定「聖誕套餐」,每位$328 (另收加一服務費),分晚市供應時段 (01/12/2024 - 05/01/2025) 及 聖誕套餐全日供應時段 (24/12/2024 - 26/12/2024及01/01/2025)。食物:🍴 頭盤 (二選一)✨香煎匈牙利鵝肝多士:鵝肝軟腍甘香,沒有帶難嗅的內臟味道,配上輕脆甜多士和酸爽甜的無花果醬同吃,有助解油膩。✨脆炸芝士釀雜菌蟹蓋:金黃酥脆的炸蟹蓋內藏有絲絲蟹肉、菌類、花士及忌廉汁,口感不會單調。🥣 湯✨法式龍蝦湯:色澤鮮明而順喉的龍蝦湯,於秋冬寒夜裏細味,更感窩心暖意。🍽️ 主菜 (二選一)✨山椒汁嫩燒戰斧豬扒:份量震憾!為了保持嫩度,豬扒被煎燒至Medium Well,肉風味不俗,口感軟腍,很易咬開,不會太油膩。✨白味噌香煎比目魚 (配什菌燴珍珠米):魚身柔嫩,魚味濃郁,白味噌能增加鮮甜感,配搭口感適中的什菌燴珍珠

食物:
🍴 頭盤 (二選一)
✨香煎匈牙利鵝肝多士:

✨脆炸芝士釀雜菌蟹蓋:

🥣 湯

🍽️ 主菜 (二選一)
✨山椒汁嫩燒戰斧豬扒:

✨白味噌香煎比目魚 (配什菌燴珍珠米):
魚身柔嫩,魚味濃郁,白味噌能增加鮮甜感,配搭口感適中的什菌燴珍珠米,絕不用擔心不夠飽。

🍮 甜品

✨自家製港式奶茶意式雪糕:完美複製濃厚的奶茶香,配漬清新的無花果、香口的黑白芝麻脆片,「港味」十足。

☕️ 冷熱咖啡或茶 (茗茶或特飲半價)
✨潤喉陳皮鹹柑桔 (原價$45):
秋冬喉嚨易見痕癢和乾咳,古方陳皮鹹柑桔有助舒緩不適,溫和見效。
✨雪糕紅豆冰 (原價$47):
紅豆冰絕對是童年回憶,配搭冰涼雲尼拿雪糕,口感順滑,不會太甜。
灣仔有唔少古色古香嘅建築物,奇華茶室就位於利東街隔離,其中一棟三級歷史建築物🧱上面。樓下係餅家,樓上係茶室🫖,供應經典港式茶餐廳美食,將騎樓位置都改變成餐廳,完美將建築物活化!今年茶室推出聖誕套餐,中西式融合,可以喺懷舊味道濃郁嘅騎樓嘆個西餐,有種時光倒流⏳嘅錯覺,另有一番風味!-——————————————🎅◖繽紛聖誕晚餐◗ $328 p.p.人均$400唔使已經嘆到好豐富嘅聖誕套餐,包咗餐湯、前菜、主食、甜品同飲品,出品亦有保證!— ᴀᴘᴘɪᴛɪᴢᴇʀ —(頭盤每人二選一)🥖/香煎匈牙利鵝肝多士鵝肝超大片,一口落去入口即溶,上面都放咗啲酸酸甜甜嘅無花果同蕃茄,食完都唔會覺得好膩~🦀/脆炸芝士釀雜菌蟹蓋蟹蓋炸得超脆,裏面釀咗啲芝士撈雜菌,而且仲夾雜絲絲蟹肉,食落超足料!— ꜱᴏᴜᴘ —🦞/法式龍蝦湯龍蝦湯加咗少少忌廉,質感幼滑濃稠,飲落去超鮮甜!— ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ —(主菜每人二選一)🐖/山椒燒汁戰斧豬扒戰斧豬扒連骨大大塊,外層煎至焦香,肉質軟腍鎖住豐富嘅肉汁,點上山椒燒汁一齊食,更惹味!🐟/白味噌香煎比目魚比目魚嫩滑鮮甜,好豐富嘅魚油香,白味噌煎過焦香味更濃,配creamy
-——————————————
🎅◖繽紛聖誕晚餐◗ $328 p.p.

— ᴀᴘᴘɪᴛɪᴢᴇʀ —
(頭盤每人二選一)
🥖/香煎匈牙利鵝肝多士

🦀/脆炸芝士釀雜菌蟹蓋

— ꜱᴏᴜᴘ —
🦞/法式龍蝦湯
龍蝦湯加咗少少忌廉,質感幼滑濃稠,飲落去超鮮甜!

— ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ —
(主菜每人二選一)
🐖/山椒燒汁戰斧豬扒

🐟/白味噌香煎比目魚
比目魚嫩滑鮮甜,好豐富嘅魚油香,白味噌煎過焦香味更濃,配creamy充滿奶香嘅雜菌燴珍珠米,口感一流!

— ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ —
🍮/自家製港式奶茶意式雪糕
奶茶意式雪糕成嚿金磚咁,質感偏硬,食落有少少沙冰嘅感覺,奶茶味夠香滑亦都唔會太甜,伴上無花果同奇華嘅黑白芝麻脆片,呢個甜品作結夠晒滿足!

— ᴅʀɪɴᴋ —
🍊/蜂蜜水果茶
主要係蘋果同橙片,配上蜂蜜水,香甜帶果香同輕微酸味,幾refreshing

🍎/薑蜜蘋果龍井
放咗少許薑片同蜜糖,浸泡住蘋果片嘅龍井茶,飲落有蘋果香同薑味,特別有冬日嘅感覺☃️

🌟 Encore指數:8.5/10

🎄聖誕套餐晚市供應時段:1/12/2024-
5/01/2025
聖誕套餐全日供應時段:24/12/2024-
26/12/2024 & 1/1/2025🎄
位於灣仔的「奇華茶室」推出聖誕套餐,四道菜式連飲品,每位只需HK$328 ,性價比高。置身於三級歷史建築內,恍如一趟時光倒流之旅,佳節岩曬情侶來場老派約會的浪漫🎄1)頭盤(每人選一款)🍞香煎匈牙利鵝肝多士: 鵝肝油脂滿滿,入口即溶,配無花果、煙三文魚蕃茄莎莎中和油膩感🦀脆炸芝士釀雜菌蟹蓋: 沾上麵包糠炸至金黃色,外脆內嫩,蟹肉鮮甜2)🥣法式龍蝦湯: 以波士頓龍蝦慢熬六個鐘,鮮香濃郁3) 主菜 (每人選一款)🍖山椒燒汁戰斧豬扒:半肥瘦肉質厚身,緊實多汁有嚼勁,配焦糖日本南瓜及有馬山椒燒汁🍛白味噌香煎比目魚:外皮煎得微脆, 肉質鬆軟,配耶路撒冷雅枝竹、露筍雜菌燴珍珠米,健康清新4)甜品🍮自家製港式奶茶意式雪糕: 奶茶回甘滋味,配漬無花果、黑白芝麻脆片,充滿本土風味5)🍹冷熱咖啡或茶 (茗茶或特飲半價)(All subject to 10% service charge)📍奇華茶室 Kee Wah Tearoom灣仔皇后大道東188號1樓(港鐵灣仔站D2出口, 步行約2分鐘)

1)頭盤(每人選一款)

2)🥣法式龍蝦湯: 以波士頓龍蝦慢熬六個鐘,鮮香濃郁

3) 主菜 (每人選一款)

4)甜品

5)🍹冷熱咖啡或茶 (茗茶或特飲半價)

📍奇華茶室 Kee Wah Tearoom
灣仔皇后大道東188號1樓
(港鐵灣仔站D2出口, 步行約2分鐘)
2024-11-27 295 浏览
朋友話帶我去食聖誕大餐去到門口好驚訝 原來有一間奇華茶室喺灣仔呢個聖誕限定 $328一位龍蝦湯好飲 好香濃係用波士頓龍蝦熬超過六個鐘頭盤二選一有香煎匈牙利鵝肝多士同脆炸芝士釀雜菌蟹蓋同朋友各人嗌咗一款好少食鵝肝 佢呢個都整得唔錯加埋佢上面自家製嘅醬汁幾夾蟹蓋都幾好,不過不失主菜同樣都有兩款-山椒汁嫩燒戰斧豬扒-白味噌香煎比目魚肉質爽彈嘅肉眼戰斧豬扒 好厚身一啲都唔乾,加埋個醬汁好好食比目魚入口即化 上面加咗一層薄麵包 一齊入口上脆下軟佢呢個燴珍珠米非常出色佢成個套餐仲有嘢飲同甜品,呢個價錢都真係幾抵👍🏻👍🏻
朋友話帶我去食聖誕大餐

同脆炸芝士釀雜菌蟹蓋
同朋友各人嗌咗一款

好少食鵝肝 佢呢個都整得唔錯
加埋佢上面自家製嘅醬汁幾夾

蟹蓋都幾好,不過不失

主菜同樣都有兩款
-山椒汁嫩燒戰斧豬扒
-白味噌香煎比目魚

肉質爽彈嘅肉眼戰斧豬扒 好厚身
一啲都唔乾,加埋個醬汁好好食

比目魚入口即化 上面加咗一層薄麵包 一齊入口上脆下軟
佢呢個燴珍珠米非常出色

佢成個套餐仲有嘢飲同甜品,呢個價錢都真係幾抵👍🏻👍🏻
2024-09-27 647 浏览
話說今日陪媽咪返灣仔律敦治覆診,做物理治療要等兩粒鐘,所以就行咗落去皇后大道東搵食。見到奇華餅店隔離有條通道,就好奇行上去睇下係乜東東;原來係一間茶餐廳!入到去充滿懷舊氣息,天花板有童年時吊上天花板嘅舊式電風扇。可以選擇卡位,亦都可以坐房,因為過咗食午飯時間,我就可以自己一個坐喺間房度,享受呢個懷舊午餐。今次揀咗紅酒燴牛脷飯 Set Lunch。先嚟一個白汁忌廉湯🍲以往喺其他餐廳食燴牛脷🍛飯,都只係得三四塊牛脷🍛,但係呢間真係落重料,有成六七塊👅,好似食極都食唔完咁🤣然後再嚟餐飲☕點知仲有個雪糕🍨🍪曲奇甜品,真係驚死你唔夠飽😂😂講返轉頭,其實我幾欣賞呢間餐廳,因為佢會聘請一啲特殊人士,佢哋都係被社會遺忘的一群,但又好做到嘢喎,希望大家多多支持呢間奇華冰室🥰🥰

入到去充滿懷舊氣息,天花板有童年時吊上天花板嘅舊式電風扇。

今次揀咗紅酒燴牛脷飯 Set Lunch。
先嚟一個白汁忌廉湯🍲

2024-09-27
  • 焗叫化豬扒飯
  • 紅酒燴牛脷飯
2024-09-27 733 浏览
🌻返完教會去覓食,今日走出銅鑼灣,去了《奇華茶室》,是收藏已久的食店,一個人吃飯好處是想去便去。哈!🌻《奇華茶室》位於灣仔利東街,餐廳置於二級歷史建築物內,自己好喜歡舊的感覺,能懷念下從前。走上古舊梯級,進入餐廳,面積不大,內面的是一般餐廳裝修,陽台較為特色,我當然選擇坐陽台進餐,陽台採光度足,配上桃木的窗框,懷舊的地磚,服古的檯椅,如走進50-60年代。一個人點了三款食物紅豆冰$47紅豆較少瑞士雞翼$53味道香濃义燒餐包$51义燒肥瘦剛好

一個人點了三款食物

义燒餐包$51

义燒肥瘦剛好

2024-09-15
  • 瑞士雞翼
在香港這個遊人如織的城市,不時會有一些特色店舖成為熱門景點,吸引遊客慕名而來。今次我們到訪的,就是灣仔區一間備受追捧的歷史茶餐廳 - 奇華茶室。經HOY TV的香港臥底旅行團節目介紹後,這裡更是成為許多人的必遊之地。奇華茶室坐落於一幢三級歷史建築內,建築自身已是一大賣點。一踏入其中,30年代的裝潢風格撲面而來,彷彿置身上世紀的老香港。古色古香的裝潢與經典港式茶餐廳美食相得益彰,構成了一幅獨特的文化景觀。說到食物,我們點了一些經典食物(多國菜),如無骨海南雞飯、九星連珠西多士和馳名大蝦多士等。無骨海南雞飯的雞肉滑嫩可口,配上芳香的雞湯,味道不俗。九星連珠的西多士酥脆外皮與鬆化內餡,口感層次豐富。而大蝦多士更是讓人驚艷,鮮蝦肉質新鮮彈牙,與多士的黃油香氣相互輝映。最讓我們印象深刻的,還是烤洋蔥叉燒餐包。這道菜使用了奇華獨有的龜包作為包裹,非常有創意。龜包外酥內軟,配以甜美的烤洋蔥和香噴噴的叉燒,口感獨特,吃來別有一番風味。總的來說,奇華茶室的環境是最大的賣點。雖然食物品質不是特別出色,但搭配上獨特的歷史環境和特色裝潢,倒也別有一番風味。若你想品嚐香港獨有的文化風情,不妨到這裡一遊,定能有意

無骨海南雞飯

九星連珠西多士

馳名大蝦多士

烤洋蔥叉燒餐包

總的來說,奇華茶室的環境是最大的賣點。雖然食物品質不是特別出色,但搭配上獨特的歷史環境和特色裝潢,倒也別有一番風味。若你想品嚐香港獨有的文化風情,不妨到這裡一遊,定能有意想不到的發現
2037 浏览
2024-06-10
無骨海南雞飯
九星連珠西多士
馳名大蝦多士
烤洋蔥叉燒餐包
  • 蝦多士
2024-03-08 1171 浏览
偶遇灣仔奇華茶室碧羅春茶讀書時讀過,未飲過淡味,帶甘唔錯睇openrice ,2018年已有食評。我唔覺這冰室有宣傳坐騎樓,超有懷舊味。可下午嘆茶,十分寫意!食評是海南雞飯正,下次有機會去試!
偶遇灣仔奇華茶室

碧羅春茶
讀書時讀過,未飲過

淡味,帶甘
唔錯

坐騎樓,超有懷舊味。

可下午嘆茶,十分寫意!

食評是海南雞飯正,下次有機會去試!
碧螺春茶
2024-03-08
宵夜
碧螺春茶
上個星期天,我和朋友一起參觀了演藝學院的開放日活動。在活動結束後,朋友帶我去了一家名為「奇華茶室」的地方享用下午茶。這家茶室位於一座保存完好的三層歷史建築物內,具有獨特的中式風格,是香港🇭🇰的文化遺產之一。這家茶室以「簡單就是福」的概念為主。要進入這間店舖,需要行一段樓梯。樓下是售賣嫁女餅、手信和糕餅的地方,而一樓則是茶室。茶室的裝修非常別緻,散發著濃厚的復古30年代氛圍。我們選擇在露台位置坐下來。我們點了兩道主餐,分別是「叉燒撈日本丁麵(下午茶套餐)」和「蟹肉餅撈日本丁麵(下午茶套餐)」。我們還點了兩杯凍奶茶和兩道甜品,分別是「鮮什果雪糕窩夫(下午茶套餐)」和「香蕉船雪糕(下午茶套餐)」。整體而言,我們分享兩道主餐,叉燒的味道非常好,而且他們將日式清湯放在小碟子裡,將日本丁麵放在中式碗裡,呈現出非常吸引人的樣子。蟹肉餅炸得很脆,非常值得推薦!不過,主餐的份量稍微有些小,如果增加一點份量會更好。兩份High Tea,每份價格為$88.0。- 凍奶茶(少冰) x 2- 叉燒撈日本丁麵(下午茶套餐) ⭐️⭐️⭐️- 蟹肉餅撈日本丁麵(下午茶套餐) ⭐️⭐️⭐️- 鮮什果雪糕窩夫(下午茶套餐)⭐️⭐️⭐️-

兩份High Tea,每份價格為$88.0。
- 凍奶茶(少冰) x 2
- 叉燒撈日本丁麵(下午茶套餐) ⭐️⭐️⭐️
- 蟹肉餅撈日本丁麵(下午茶套餐) ⭐️⭐️⭐️
- 鮮什果雪糕窩夫(下午茶套餐)⭐️⭐️⭐️
- 香蕉船雪糕(下午茶套餐)⭐️⭐️⭐️

奇華冰室的
地址是:灣仔皇后大道東188號
叉燒撈日本丁麵(tea  set)
蟹肉餅撈日本丁麵
鮮什果雪糕窩夫
香蕉船雪糕
2024-03-03
2024-02-09 860 浏览
$16蚊就食到特色茶室======15俄國牛柳絲飯(原本$115)======$茶室位於利東街旁的一座活化建築物,從裝潢可看得出保留了戰後唐樓高樓底與窗花特色,壁畫也相當有心思。食物方面是典型高級茶記菜式,這次點的牛柳絲相對creamy,牛柳亦炒得嫩滑,配飯剛好。但這些都不是今日的主題,重點是早前政府大派$100消費券與旅客,小紅書上的$0遊港攻略風頭一時無兩。作為有份貢獻的納稅人又有沒有份?有的,所以不輸蝕地也搶了$100本地夜繽紛券。當然,高檔茶室的本標價較高,餐牌菜式大多超過$100,其實很難$0消費,這次用$15再加一便吃到高級一餸飯,抵消了我點點心理不平衡~hurray 🎊#香港美食 #香港茶室#香港特色cafe #灣仔美食
$16蚊就食到特色茶室

======15俄國牛柳絲飯(原本$115)======$
hurray 🎊
#香港美食 #香港茶室#香港特色cafe #灣仔美食
2023-10-04 1525 浏览
路過灣仔囍帖街,看見附近有間奇華餅店,原來這間奇華舖位在一棟歷史建築內,兩個舖位中間有條樓梯上上一層,有間奇華茶室,看價錢牌,品茶大約三十多元,原本想找個地方坐低飲杯咖啡,既然路經此地就即管上去試一試。我們是在一個平日嘅下午茶時間來,沒有太多顧客,所以冇需等位便入座,坐近窗位置幾舒服及闊落。所選的中國茶及食物☕️潤喉陳皮鹹柑桔$45☕暧胃陳皮普洱$41🌭港式熱狗$37下午茶想吃小小東西,叫了個熱狗兩人share. 餐廳幫我哋一開二,麵包,腸仔及伴碟的沙律菜都ok, 但熱狗醬就太多了。兩壺茶用玻璃壺,我主要飲普洱茶,好滑,茶葉浸耐咗唔會苦澀。我喝了一杯朋友叫的陳皮鹹柑桔,鹹柑桔好濃好潤喉,仲有果皮味,由於我只喝了一小杯,喝不到茶味,可能柑桔蓋過了茶味。下午茶時段唔多客人,環境坐得幾舒服。

所選的中國茶及食物
☕️潤喉陳皮鹹柑桔$45
☕暧胃陳皮普洱$41
🌭港式熱狗$37

兩壺茶用玻璃壺,我主要飲普洱茶,好滑,茶葉浸耐咗唔會苦澀。
下午茶時段唔多客人,環境坐得幾舒服。
2023-09-26 1251 浏览
這一間不是第一次吃,但係多一兩次才寫食評。因為這樣會比較客觀,下午食過兩次,這一次就是晚上吃,晚上的餐牌沒有了中餐推介,但是有例牌的海南雞飯所以也要叫了其實一直保持水準都沒有可以挑剔的,就是想告訴大家這一間是歷史建築物彩變用途變成餐廳雖然要行上一樓,亦都是值得的喺以前大家族的露台想吃感覺就是非一般而且裝修非常之華麗,驚喜的有一隻乳鴿可以試,但係最好味的也是這個焗西米布甸,你想第二到食都好難了#灣仔美食 #奇華冰室 #hkfoodie #foodie #foodkol #foodie@hk #焗西米布甸