2012-12-26 544 浏览
圣诞节正日冇节目,冇地方好去,突然兴起想外出,结果想起一直以黎都好想去既Teavers,竟然想去就去,之后都唔知有冇时间去咁远。西湾河,一个好陌生既地方,如果唔系去Teavers既话都唔会过黎。好彩铺头同地铁站距离唔系太远,行10-15分钟已经到,周围环境舒适宁静,我最like就系咁地方食野。由于冇食lunch同早餐,入到去一定要劲试。地方唔大,好彩都唔驶等位,入到去店员已经安排入座,坐左阵,睇住个Menu,揾极都揾唔到野食,只系得d 甜品同饮品,心谂,心谂,搅咩呀!!!唔知系唔系店发觉,佢好快同我讲话由于野食既Menu得一份,要转头先有得睇。咁冇计啦,睇住野饮先。同时间,店员放低咗一大set用test tube装住既茶叶,店员细心咁介绍唔同既茶叶,感觉好pro,好似真系上紧堂咁,如果有试茶会你话几好呢!!!! =.=店员行开咗之后,我续只茶拎黎闻下,唔同既茶有唔同既味道,令我最印象深刻既系"银针白毫"既茶叶,以前听得多,知道呢只茶系几名贵,第1次见,果然够香。其次系极品猴子采,个名几特别,店员介绍完亦有本menu讲解每种茶既特点同好处,哗....好鬼pro呀....肚饿既我睇完茶叶,

肚饿既我睇完茶叶,就立即叫野食,谂住叫个Tiramisu啦,点知话冇货。哎吔,激死,咁冇就只好唔食甜品啦。Order咗煽肠仔卷同法式迷你苋菜野菌挞、加多个厚砌多士(多4种唔同既酱可供拣选 - 玫瑰花甜桃酱、鲜草莓、百香果芒果、焦糖核桃,正!!!)我拣咗焦糖合桃。野饮就拣咗佢一杯出名既榛子马骝搣拿铁。我谂应该食得哂挂...

野饮好快就到,榛子马骝搣拿铁,用虹吸既技术黎黎冲茶第1次见,见好似几pro同几靓咁,杯野饮应该会唔错。榛子味够,唔会太浓,饮多少少马骝搣同拿铁味都饮到出黎,好奇怪,冇谂过可以mix埋,亦估唔到咖啡同茶既混合体原来都几好饮,响冬天呢个咁冻既日子,饮杯暖野一流。值得一提系,只杯唔会太热,可以拎住饮,完全唔会太热,但饮落完来都几热,呢个几细心。

冇几耐,厚砌多士到喇,肚饿既我立即连拿铁都唔饮,食野先。我果然冇拣错焦糖合桃酱,甜甜地既焦糖加上细细粒既合桃,令我谂番起细细个食既花生酱面包,"4块厚砌多士,我块块都搽到满哂焦糖合桃酱,好好食,但有d可惜系,多士唔够热,如果再暖多少少(当然唔好太热)就最prefect。

跟住黎既系煽肠仔卷同法式迷你苋菜野菌挞,迷你版,可以一口一个。先试个煽肠仔卷,唔知系唔系太细个呢,只系感受到好少肠仔,少热味道都叫ok啦,卷得都够实唔会咁易跌出黎。而个法式迷你苋菜野菌挞,食到好名显既苋菜味,配合个迷你挞(皮少脆),好食。一口一个,好好feel。

黎Teavers除咗想试下佢关于茶既出品之外,最特别系佢既环境,好舒服好自在,唔会太迫,亦唔会太赶,近海边,亦唔会太热,又一个relax既地方好去处。走之前买咗d茶叶返公司饮,见间铺头亦有茶壶茶叶卖,一流啦,未见过咁正既地方。
2012-12-25
  • 榛子马骝搣拿铁、厚砌多士(焦糖合桃)