2023-08-22
👧🏻😋👅🍽✨首尝犹太菜😋-Mul Hayam Glatt Kosher Restaurant🇭🇰 尖沙咀么地道62号永安广场1楼105号舖 🇭🇰 -✡️Mul Hayam系全openrice唯一一间classified as犹太菜既餐厅, 位置同门面劲似外国大使馆, 入面仲有VIP房, 难怪可以包场做priate kitchen✡️我地散客就坐另一面, 一入门口有个超靓女welcome我地, 安排左坐我地窗边二人位, 有地台放袋好干净; 枱上装饰系真蜡烛唔系电子, dining气氛好relax✡️Kosher系符合犹太饮食戒律既标准, 主要系肉类选择同人道宰杀标准, 虽然唔系犹太教徒, 但作为食客对餐厅既于食材来货同处理手法都有更大信心-🫓Mezze Platter $128💯Platter包括Hummus, Tahina, Matbuchah, 酸椰菜, 同埋超级热辣辣同软熟既pita bread💯Hummus系chickpea豆蓉, 唔算打到好幼滑, 但味道100分, 豆味超香浓; Tahina白芝麻酱点个包唔算好出味, 但反而之后点D肉就好好味! (唔知人地正宗可唔可以咁食, 但有剩系
首尝犹太菜😋
🇭🇰 尖沙咀么地道62号永安广场1楼105号舖 🇭🇰
🫓
Mezze Platter $128
💯Hummus系chickpea豆蓉, 唔算打到好幼滑, 但味道100分, 豆味超香浓; Tahina白芝麻酱点个包唔算好出味, 但反而之后点D肉就好好味! (唔知人地正宗可唔可以咁食, 但有剩系度唔好浪费😂) , Matbuchah辣番茄酱超惊喜, 有少少rough更容易挂上个包, 简单既野先系最难做, 酸甜辣好平衡
🇲🇦
Moroccan Beef Cigars $126
✨薄薄酥皮包住满满既牛肉, 牛肉唔柴得黎好干身, 完全冇整湿个酥皮, 所以keep到脆口
✨个Cigar另外可以拣鸡肉, 但我地重点想taste下餐厅整同一样食材既唔同手法, 所以拣左2款牛肉appetizer比较
🐂
Home-made Kobe $128
💯另一款系kobe, 好似肉丸咁厚身D所以食落会比较juicy, 个外皮煎到岩岩少少焦但系好薄同埋入口即溶
🐠
Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce $278
✨有鳞既鱼都系Kosher可选食材之一, 鱼肉就咁食都好鲜甜. 点左香料酱汁更突出鱼鲜味, 但其实食落同我想像中既Teriyaki Sauce非常唔同 (好彩🤣)
✨除左个烧汁酱, 仲有伴碟既沙律, 西芹, cherry radish等等捞左少少酸汁, 食落唔会好草青, 好清新! 同埋每个main都可以拣steam rice / fried rice / Vietnamese rice / French fries, 老实讲呢个fries就冇乜特别, 但另一个拣左rice好惊喜!
🐓
Classic Chicken Schnitzel $278
💯Schnitzel系炸薄肉片, 我比较少食但都相信佢个做法系真的classic, 炸皮用蛋浆好香; 鸡肉薄身得黎好juicy好嫩滑!!!
💯Vietnamese rice睇落似中式糯米饭, 但食落唔会好黏, 又系甜甜辣辣好开胃, 我会形容系非常适合我拣呢个比较干身既Chicken Schnitzel