2023-01-29
Fine dining 唔系第一次食,但系韩式嘅fine Dining就真系第一次试,好期待呀!同朋友怀着兴奋嘅心情上到餐厅,成个餐厅布置非常舒服,楼底高,仲有近窗口嘅位置可以睇吓夜景🌃 非常适合约会或者庆祝呀😄Oouli 9 Course Tasting Menu $1570🔸Oouli Bu Gak紫苏油炸及三次风干的釜山海苔及济洲海藻▪️炸得好松脆呀!不嬲钟意食韩国嘅紫菜,第一道菜就已经好有韩式既感觉🇰🇷🔸Jagal -Chi韩国左口鱼刺身、72小时酱油大虾及吞拿鱼▪️韩式嘅左口鱼同日式稍微有点唔一样,佢嘅口感比较清爽,非常适合用黎做前菜🐟🔸Deul Kkae - Juk韩国当造特色蔬菜、韩牛、新鲜蚬肉、及自家大米15小时以上烹调传统粥▪️每次去韩国都一定要食佢嘅粥🥰 呢度嘅粥做得好好味呀!好有鲜味❤️❤️ 今晚天气仲要冻冻哋,食完呢碗粥成个身都暖晒❤️🔸Han - Ip章鱼片、韩国橡子果冻配炸豆腐鳕鱼籽三文治▪️ 橡子果冻好似一朵绽开嘅花咁,好靓呀😄 炸豆腐鳕鱼籽三文治入面重夹有泡菜👍🏻 🔸Bo Yang -SigKorean Style Ginseng Soup Cook With Ris
🔸Oouli Bu Gak
紫苏油炸及三次风干的釜山海苔及济洲海藻
🔸Jagal -Chi
韩国左口鱼刺身、72小时酱油大虾及吞拿鱼
🔸Deul Kkae - Juk
🔸Han - Ip
章鱼片、韩国橡子果冻配炸豆腐鳕鱼籽三文治
🔸Bo Yang -Sig
Korean Style Ginseng Soup Cook With Risotto
韩式参鸡汤烩饭
▪️超级特别啊,佢会用一个喷壶喷啲人参鸡汤上去🤤 超级香,满满嘅人参味👍🏻👍🏻
🔸Jill - Tang
Grill Korean Snapper in Seafood Clear Scup
海鲜清汤配烤釜山鲍鱼
▪️海鲜清非常清甜,配上非常软淋嘅鲍鱼,好味👍🏻
🍽️主菜
🔸Jan Chi
烤韩国顶级1++韩牛/澳州和牛
▪️佢有韩牛同澳洲牛可以选择,既然食韩国野,紧系拣韩牛啦🥰🥰 牛肉熟度适中,牛味浓郁,连配料都非常好味👍🏻👍🏻
🔸烤釜山鳗鱼
▪️韩国嘅鳗鱼又系我嘅最爱🤤🤤 佢呢度嘅鳗鱼烤得外脆内软,油脂味充足,正👍🏻
🔸JinSu - Sung Chen
益山自家农田珍珠米饭配48小时鳗鱼汤加五种时合特色釜山伴菜
▪️开盖时嘅饭香非常诱人,珍珠米饭粒粒分明又饱满,非常适合我呢位饭桶😋😋 仲有五款伴菜同埋浓郁嘅鳗鱼汤🤤🤤
🔸Hu - Sig
Homemade Ice-cream with Sticky Rice Waffle , Walnut, Pomelo Honey
福米年糕窝夫饼配自制雪
▪️窝夫外脆内软,口感烟韧,加埋云呢拿味雪糕,一个非常完美嘅结束❤️❤️
另叫咗支紫红薯米酒 $280,甜甜地好易入口,颜色仲系超级靓嘅少女粉,影相好靓呀🥰🥰⭐️