2021-06-06
韩式炸鸡终于开到黎屯门啦~开业首个weekend已经约朋友黎试下,唔使下下出九龙先止到瘾。今日餐厅都几祸不单行,首先我5点半落去攞位,谂住6点半有得食。点知热情奔放嘅屯门之友,已经疯狂黎落take away order.一位身高188左右嘅欧巴店长出黎用英文同等紧嘅食客交待,话呢刻厨房至少有over 50 orders.咁就劝食客要等返好一段时间先有机会入去食。由于我想食鸡嘅渴望指数很很很很高,所以我张飞只系等4张枱,我就坚持咁等落去。望住张menu就咁过左成粒钟,人就越黎越多,餐厅仲黑仔到连部攞飞机都坏x埋。攞唔到飞嘅同入去买外卖嘅屯门之友,就系咁塞爆左个门口,欧巴后来再出现处理问题,好彩系欧巴咋,先可以安抚到一众女女嘅心情,包括...我。我估应该外卖都已经停左,人群先无咁汹涌。而我就等左2粒钟先入到去坐。点解咁夸张?因为餐厅其实唔大,70个位,大部分4人枱,如果2人嘅话就应该更难先入到。6人就建议你地返屋企或者分枱,仲唔好request坐埋一齐,因为坚难安排。好啦~我以中奖嘅心情入坐,开心到忘记左自己同朋友得3个胃,就疯狂叫鸡,同以最难得嘅心情叫下特饮庆祝下。3条Queen, 叫左
3条Queen, 叫左铁板软芝士甜辣烤鸡,原味烤鸡+蜜糖香滑烤鸡,果味酱油蒜香烤鸡,韩式鸡蛋卷。鸡,全部都系鸡...
仲谂住叫下酒,点知未有酒牌,只可以叫返条鲨鱼特饮开心下,又睇得又饮得,朋友杯芒果沙冰都唔错。
首先,黎嘅系鸡蛋卷,又睇得又好食,然后无耐就黎左half&half,睇个样就睇唔出蜜糖同原味有咩分别,食落蜜糖就出色啲。
再黎就上果味酱香蒜鸡,哇~第一啖食落去真系觉得无得输,成只鸡都系满满嘅果酱,啱哂我钟意味浓嘅朋友。
然后再上埋个铁板软芝士烤鸡。由于之前只鸡,食呢只就即刻失色左,而且佢真系要趁热食,过多5分钟啲芝士都拉唔到丝啦
但估唔到,番转头食个原味反而个原味又几好食,无咁腻添。
到埋单啦~餐厅都黑开有条路,当刻连部credit card机都坏埋,好彩够cash姐,唔系我就留低我朋友俾餐厅洗碗啦~