2017-02-18
与同事们到这里来个迟来的午膳,刚好不用等好久已经可以入座(太好了~~),三人点了味噌拉面、紫苏梅子拉面、炸鸡和柚子椰菜。炸鸡与柚子椰菜先来。炸鸡大大件,望到都好开心,自己一向吃得较清淡,会感觉炸鸡咸了一点,但其实佢好入味,系好味👍🏼其他同事也赞不绝口。个柚子椰菜,意外地原来几好味,有柚子清香,没有酸也没有古怪甜味,口感清新,其实与拉面甚配,意思是拉面口味属于浓,味道淸新的柚子椰菜又好像正好帮你中和口腔内的味道,感觉几舒服清爽。我个走笋味噌拉面终于来了😍 味噌拉面用浓汤底,我好怕咸以及好劲味噌(面豉)味但都谂住试下所以叫左,而呢个汤底真的冇令我失望(有点感动),因为我竟然可以飮到喔而舌头冇感觉不适,味道恰到好处,我仲觉得饮到有菜味,真系几正,抵赞😋面条系粗的,我选普通,留有点嚼劲,好食!食左一半就跟枱上面张卡试著加入黑蒜及柚子胡椒,竟然个感觉系汤的味道提升左,柚子胡椒好正好惹味😍有个同事话我咁细食食粗面未必食得晒😁😁唔系丫我清左㖞,只是飮唔晒D汤有点可惜~ 味噌拉面有配一块厚切叉烧,唔硬,算软滑,啖啖肉,味道刚好,感觉非常实在👏🏼👏🏼(至憎吃到外面有D店切到纸咁薄)有个同事食梅子紫苏拉面
有个同事食梅子紫苏拉面,根据店员讲,原来粒梅子系要吃之前先整烂佢,让梅子味道进入汤底及被面条吸收一下先会食到个风味。同事试左之后话唔错,系清新style,但喜欢紫苏的朋友可能会想要多D紫苏,叫得呢款应该都系紫苏人,如果可以多加紫苏就好啦😅😁
整体好评,一定会再来喔~
味噌拉面