2019-07-03
元朗区嘅车仔面店,我地几钟意合兴。合兴车仔面喺元朗有两店,今次只系第一次黎新店,原来阔落咁多,而且感觉口味差异唔算大(我觉得呢边冇咁辣)店内装潢普通,约30个座位,枱面上放有餐具及点餐纸。餐牌供应一般车仔面配料,例如鱿鱼、大肠、猪肚、牛坑腩、鸡翼、丸饺、蔬菜等,定价每款9/10/15。可选配幼面、粗面、油面、河粉、米粉、濑粉。汤底分清汤、腩汁、卤汁、香辣汁,辣度分微、小、中、大。每碗最少点三款配料,而净𩠌则四款起。有啲配料去到下午茶时间多数沽清,例如饺、冬菇咁。香辣猪红、鸡翼、鱼片头幼面、微辣香辣汁 $40猪红系每次都会点嘅,有5至6粒,十分香滑,不易散开。鱼片头正常水准;鸡翼两只,煮得够腍,当然不及文记嘅招牌。幼面煮得比一般面店硬身,口感较爽。面嘅份量都唔少,基本上男士都够饱,而我三𩠌一面啱啱好微辣香辣汁刚好过瘾,唔会食到冒汗。金钱肚、猪耳、猪皮米粉、微辣卤汁 $44配料份量几大方,铺满成碗面,金钱肚大件,煮得腍身。猪耳清脆、猪皮入味。之前都有食过咖喱鱿鱼,同面分开上,酱汁甜辣,鱿鱼软腍,都唔错嘅。如果要再食,我谂我会黎分店喇,始终冇咁逼。
香辣猪红、鸡翼、鱼片头幼面、微辣香辣汁 $40
金钱肚、猪耳、猪皮米粉、微辣卤汁 $44