RUE DU LIBAN

2024-01-10 2936 浏览
📌 RUE DU LIBAN - 尖沙咀山林道22-26号地下A号舖🗓(10/1) 星期三 ⏰ 晚上7点左右💈特式:今日同朋友出尖沙咀食饭,佢问我有无试过黎巴嫩菜,我就完全未接触过,但知道黎巴嫩菜属于中东菜系,讲求「纯净」为主,所有烹调的材料和调味料都以新鲜为前提,所以我都抱住呢个新鲜嘅感觉去试一试。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:黎巴嫩菜除左主打蔬菜外,肉类则首选羊肉,因为羊是素食动物,而且只吃干净的青草,所以黎巴嫩人认为羊是最洁净的动物,而家等我同大家讲下🇱🇧🐐味道先。🐐Kibben羊肉炸球 $1️⃣1️⃣8️⃣ - 呢个炸球外型好可爱,尖头尖尾成粒番薯咁,外层炸得好脆但唔油,切开仲有肉汁流出,入面就系碎羊肉同大量香料,口味香浓,配埋个清新微酸嘅酱汁,正好同d香料好好中和。🐐Lamb Kofta烤羊肉串 $1️⃣9️⃣8️⃣ - 佢地嘅阿拉伯烤羊肉串有两款,一款系用羊肉粒,另一款就系用免治羊肉条,店员推介可以试下免治羊肉条,因为餐厅会系羊肉加入香料,味道会更加丰富。上枱会有半块薄饼皮系底,配料就有青红椒同洋葱,将所有野卷埋一齐嚟食,感觉好夹,如果钟意的话仲可以加埋芝麻酱嚟食。🐥Lebanese Style
🗓(10/1) 星期三 ⏰ 晚上7点左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

Kibben羊肉炸球

Lamb Kofta烤羊肉串

🐥Lebanese Style Chicken Roll黎巴嫩鸡肉卷 $1️⃣8️⃣8️⃣ - 呢个鸡肉卷同个名一样,真系好嫩,鸡卷内包住大米,鹰嘴豆同其他香料,感觉有d似中式嘅八宝鸭,酱汁就配以蕃茄他他,整体感觉丰富又唔油腻。

🍞Lebanese French Toast with Brioche黎巴嫩法式多士 $9️⃣8️⃣ - 估唔到黎巴嫩都有西多士,不过佢呢个西多士真系非常之特别,佢用两片极厚多士,中间夹住奶酪酱,表面再有一层红豆蓉同开心果碎,口感丰富之余又互补。红豆蓉嘅香甜;奶酪酱嘅咸香;厚多士嘅松软;开心果碎嘅脆口;全部集于一身。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 因为餐厅有一个bar枱位,所以饮品有好大量嘅酒类选择,如果唔饮酒仲会有特饮/奶昔/果汁/花茶等选择,我地就叫左一壸花茶,饮落好香薄荷味,比较清新开胃同消滞,使用嘅器皿亦好典雅。
花茶

🍽环境:餐厅环境真系令人眼前一亮,餐厅装潢以黄蓝做主色,天花倒挂了大量五彩缤纷嘅花草,恍如置身花海森林一样,令人心情都觉得好放松舒服。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:店员态度非常好,十分有礼貌,见我地未食过黎巴嫩菜,都十分细心介绍餐厅食物嘅特色,而且职员仲话餐厅不定时(通常星期五六)会有传统肚皮舞表演。

💰💸价钱:今日叫左1个前菜,2个主菜,仲有甜品及饮品,埋单都系$6️⃣0️⃣0️⃣左右,以第一次食黎巴嫩菜,再加上咁无敌嘅环境,价钱都实系抵食。

🐲💬总结:我对今晚呢餐黎巴嫩菜十分满意,包括食物质素/环境/服务都唔错,尤其是个环境,真系好靓,完全适合钟意打卡嘅朋友。

推荐指数:❤️❤️❤️❤️❤️
2024-01-10