又到圣诞, 又到圣诞🎄 今年预祝圣诞我就拣左呢度叹tea☕️餐厅门口就有棵好靓既圣诞树🎄坐低冇耐, 就有职员过黎同我落餐饮order, 原来有成12款茶咁多我就拣左香料较重既 “Honeybush Chai”: 草本茶, 类似印度茶味跟住冇耐就有职员推车仔过黎, 逐件介绍咸点同甜点(各8款):由于我拣左1人份, 所以咸点同甜点要8拣1 ; 咸点我拣左:1) Scallops Tartare & Caviar Box (带子他他及鱼子酱)2) Wagyu Beef Carpaccio (和牛薄片)3) Foie Gras Parfait (鹅肝芭菲)4) Sun Dried Tomato Goat Cheese Tart (日晒番茄羊芝士挞)甜点我拣左:1) Christmas Tree (圣诞树蛋糕)2) Cheesecake Smoke Vanilla (芝士烟呍呢嗱)3) Snowball (雪球蛋糕)4) Reindeer Cake (驯鹿蛋糕)加上4樽果酱同两件scones, 成个tea set就算冇架, 就咁摆都靓:整体黎讲, 咸点甜点都好高质咸点方面, 我推介 ”Scallo
餐厅门口就有棵好靓既圣诞树🎄

由于我拣左1人份, 所以咸点同甜点要8拣1 ;
咸点我拣左:
3) Foie Gras Parfait (鹅肝芭菲)

甜点我拣左:
1) Christmas Tree (圣诞树蛋糕)
3) Snowball (雪球蛋糕)
4) Reindeer Cake (驯鹿蛋糕)

Festive Afternoon Tea
整体黎讲, 咸点甜点都好高质
咸点方面, 我推介 ”Scallops Tartare & Caviar Boc” (带子他他及鱼子酱) 同埋 “Foie Gras Parfait” (鹅肝芭菲) ; 前者两样几match口感又好; 后者卖相靓质地好smooth

甜点我反而觉得每件各有千秋; 如果推介: “Christmas Tree” (圣诞树蛋糕) 同埋 “Snowball” (雪球蛋糕) ; 两者既馅够应节又有惊喜😄
P.S. 听闻甜点系由另一间米芝莲餐厅整, 难怪咁好味

去到5点几, 呢度依然满座, 职员又好nice; 虽然撞唔岩表演时间, 气氛几正又高质👍🏻
希望下次再黎叹tea同试匀哂啦😄

2023-12-21