2017-07-18 621 浏览
今日一个人去湾仔,噤啱系中午饭市既时候,于是找个地方食个午饭先见到一间卖印度食品既食店,以前印度串烧就食得多,但其他印度食物就未试过而且又唔想食饭,睇到个餐牌既食物都几吸引,一于入去试吓啦!见间舖其实主力做外卖,因为内里得4个位,好彩冇乜人堂食,我就拣选完食物就坐低食,我就拣左个羊肉卷(Lamb Keem Roll)和印度咖喱角(Samosas),见到佢哋即叫即制,之后热辣辣送上待应会问你个卷要唔要辣,可以走辣,但本人觉得辣野味d因为唔系好辣,羊肉卷攞上手好有份量,个size好大个印度咖喱角好热唔食住,就试左个卷先皮薄松软,咬开之后见到好多馅料,有洋葱、蕃茄、生菜和好多五香碎羊肉包到实实,真系啖啖肉洋葱、生菜好新鲜,蕃茄好juice,羊肉唔太膻,怕膻都接受到,食既时候小心有肉汁滴出,我食左好耐,还有大半已经好饱印度咖喱角,就唔似我哋食开嘅咖喱角噤松脆,佢都脆,不过皮比较厚,咬开后入面原来系豆蓉馅料和一些香叶浑和,好健康,而且比较辣,可能加左好多胡椒粉和辣椒粉,食既时候真系小心热,我等左好一段时间还好热,好在有个冻既汁酱点吓冇噤热,个汁食落好似乳酪味,如果想试新嘢,可以试吓,不过一定冇我
而且又唔想食饭,睇到个餐牌既食物都几吸引,一于入去试吓啦!
见间舖其实主力做外卖,
待应会问你个卷要唔要辣,可以走辣,但本人觉得辣野味d
因为唔系好辣,羊肉卷攞上手好有份量,个size好大
个印度咖喱角好热唔食住,就试左个卷先

羊肉卷(Lamb Keem Roll)
我食左好耐,还有大半已经好饱

印度咖喱角(Samosas)
印度咖喱角(Samosas)
而且比较辣,可能加左好多胡椒粉和辣椒粉,食既时候真系小心热,我等左好一段时间还好热,好在有个冻既汁酱点吓冇噤热,个汁食落好似乳酪味,如果想试新嘢,可以试吓,不过一定冇我哋食开既咖喱角噤好食,食完呢餐我觉得印度菜都几好味
下次可以试吓饮品和甜品
题外话/补充资料: 待应全部讲英文,另一优点就系餐牌有印度文、英文和中文,就算唔识还有图片
2017-07-17