2018-12-04
同朋友系新都会等睇戏谂住揾d野食,但见到好多都系贵价西餐,行下行下见到文华冰厅好似几抵食同埋食港式野,就入去试下啦!我就叫左佢最出名嘅黯然销魂饭,其实姐系豉油叉烧煎蛋饭,连热饮盛惠60大元,究竟系咪系咪真系值,定系纯粹系勺头?根据佢餐牌所讲,佢用既叉烧系特级梅林猪肉,配上特制甜豉油,葱油同埋煎蛋,而对比一下真实嘅样貌荷包蛋有两大只,都叫煎得唔会过㶶,有脆边得黎保留到流心黄效果。至于甜豉油方面,其实同平时老抽捞生抽分别不大,葱油就个人唔系好食到。至于主角叉烧方面,佢系有大概四五旧比平时叉烧大旧厚身,炭烤味重,外皮蜜糖均匀,肉质爽口得黎够juicy,平心而论叉烧系属于水准之上。饭就无咩特别。总括而言呢碗黯然销魂饭叉烧表现出色,但其他配菜水准就一般,唔会失望亦冇太大惊喜,你话60蚊连饮品(单叫$48)呢个价钱值唔值就见人见智啦!