2012-09-11 330 浏览
o系福荣街食完猪润面 , 行返出黎谂住去买野饮 , 一行返去大路 , 转角位见到呢间串烧店 , 正确黎讲 ..... 系闻到先 arm串烧要烧得香 , 其实唔系好难 , 但要香得黎唔油腻 , 要令到食左 8 成饱o既人都仲心思思要食o既 , 就唔系个个做到见到 menu 选择算几多 , 除左大路o既肉类同丸类之外 , 仲有 d 几特别既蔬果类 , 例如洋葱 , 四季豆 , 菠萝 , 连绵花糖都有我地都系抵唔住诱惑 , 叫左三串 , 将八成饱推向九成半 xd1. 司华力肠~ 真材实料 , 有 d 地方会用条大少少o既热狗肠黎扮司华力肠o家 !!好肥美 , 烧到脆皮 , 加左蜜糖黎烧 , 感觉无咁热气 , 叫左辣味加左少少甜甜地辣辣地o既调味粉 , 而唔系一般所食到o既沙嗲汁 , 个粉加左都唔会话太干身 , 辣味都都唔系太出 , 应该因为 d 蜜糖2. 烧花枝丸~ 可能系烧完放到冻左之后再烧o既关系 , 花枝丸个面有 d 硬 ,要咬到入心o个 d 位先至有弹牙o既口感 , 同样系充满蜜糖味粒丸唔系几大粒 , 不过都有 d 花枝粒粒o系入面 , 唔会食到一粒粉丸3. 烧新鲜菠萝~ 呢个真系好
o系福荣街食完猪润面 , 行返出黎谂住去买野饮 ,
串烧要烧得香 , 其实唔系好难 , 但要香得黎唔油腻 ,
1. 司华力肠
2. 烧花枝丸
3. 烧新鲜菠萝
~ 呢个真系好好味 , 我见到佢烧o个时系连皮o家 , 都几大旧 ,
到差唔多烧好先切走个皮 , 方便我地成串食 , 认真周到
菠萝烧到暖身 , 无见到㶶㶶地o个 d 色 , 所以无乜香味 ,
但一食落口 , o个阵清香菠萝味一涌而上 , 闻到都觉得香甜
继而冲入喉咙o既系丰富o既菠萝汁 , 好好味 !! 佢都有搽蜜糖 ,
不过好轻轻咁涂o系面 , 以防佢烧到干晒 , 所以唔会令到菠萝过甜
## 我地接近食完时 , 见到有位阿姐黎买烧鸡脾 ,
wow ...... 好吸引呀 , 而且价钱都好廉宜 , 下次黎要试一试 ^^
2012-09-10
外卖自取