2019-01-10
碗仔翅系一个令我掀起好多成长回忆嘅食物,由细细个家穷到家中环境转好,脑𥚃都记得有佢嘅陪伴。无论去到边个地方都会系我不断地寻找嘅街坊食物,远胜山珍海味,因为里面藏有太多高低起落嘅回忆。今日来到荃湾十八座狗仔粉,梗系要拣最爱嘅碗仔翅,不过系「火鸭翅」。餐牌有三种选择,除左有净翅,最特别嘅地方系可以选择配加鸭上脾或下脾。佢地嘅肉丝系用火鸭肉丝做材料,所以汤底带有火鸭油嘅香味,鸭肉丝同木耳丝都好有份量。纵使同传统碗仔翅嘅味道有所分别,味道都非常出色,有咬口又有质素,非常足料👍🏻不过今日我就无加鸭脾,因为想留多点位置试其他食物;下次再找机会试试。食完碗仔翅,又再叫咗份鱼蛋。鱼蛋爽口,个汁够浓又香辣😚最后来一份大杂烩,内有大肠,五香猪肚🐷,猪皮萝白。全部都腌制得非常入味,而且好淋。大肠够肥美😋仲配有秘制「千味酱」,味道更精彩👏🏻👏🏻大家不妨试下😊
食完碗仔翅,又再叫咗份鱼蛋。鱼蛋爽口,个汁够浓又香辣😚
最后来一份大杂烩,
仲配有秘制「千味酱」,味道更精彩👏🏻👏🏻
大家不妨试下😊