2016-04-19
最近天气比较潮湿,无咩胃口,想食啲辣野刺激下味蕾。本来谂住去打边炉,但食来食去都好似差唔多既火锅料,今次想试下啲新野!记得荃湾大河道有好多间麻辣烤鱼,最后拣左间多人好评既川味鸡试下, 睇下有几好味。8点几到,就已经有人系门口等位,等左10分钟左加就有位,总算快,一坐底老板娘就问我地食唔食得辣,当然吃的。我同我朋友都系无辣不欢之人,于是老板娘推介我地吃麻辣烤鱼,啱哂我地食得辣之人。烤鱼都有几种可以供我地选择,分别有沙巴龙趸、鲩鱼、𫠐鱼,最后我地左拣游水沙巴龙趸。老板娘话系游水鱼所以肉身会比较厚,我地叫左个中辣。要辣到大家嘴部麻痺,额头冒汗为此。好的川菜要做到麻、辣、呛,老板娘话材料系佢地自己系重庆找,找的一定系天然香料。以尼个麻辣烤鱼就以重庆辣椒、孜然粉等多种香料烤煮至八成熟再上到枱,条鱼好足两,老板娘话要煮多一阵时间先吃得。一边滚一边吱吱声,叫人垂涎。加上大豆芽、酸菜、京葱、薯仔等配菜。肉幼嫩多汁,鱼肉吸尽辣汁,十分野味。啲麻辣辣得黎好过瘾,最后我地加左个红薯粉同白萝卜索晒d汁,真系超好味!我地之后仲叫左个药膳鸡煲(半只)。打开锅盖一阵清药材香味,有红枣、准山…,饮得汤底不加味精,非常
8点几到,就已经有人系门口等位,等左10分钟左加就有位,总算快,一坐底老板娘就问我地食唔食得辣,当然吃的。 我同我朋友都系无辣不欢之人,于是老板娘推介我地吃麻辣烤鱼,啱哂我地食得辣之人。烤鱼都有几种可以供我地选择,分别有沙巴龙趸、鲩鱼、𫠐鱼,最后我地左拣游水沙巴龙趸。
要辣到大家嘴部麻痺,额头冒汗为此。
打开锅盖一阵清药材香味,有红枣、准山…,饮得汤底不加味精,非常滋补。鸡煲的主角到场(半份鸡件)比起出面尼度鸡脂肪较少,落入火锅煮好一会儿熄火,等鸡件唔会老,之后再叫左乌冬同油麦菜咁就满足晒!
下次要试下花雕醉鸡煲先