2019-06-06 97 浏览
今日同朋友嚟到九龙湾淘大揾食,当经过呢间餐厅嘅时候,就被它的门面设计吸引。餐厅主要供应唔同配料嘅釜饭,门外展出盛载釜饭嘅容器,令人置身于美食展覧馆般。室内环境以青绿色及木做主调,感觉时尚年轻。某些椅背仲放左emoji公仔牌,顾客可以攞住嚟摆个靓pose影相,朋友平日最钟意系社交平台呃下like,都忍唔住叫我帮佢影左几张靓相。😎😉揭开餐牌,最吸引我嘅就系鳗鱼釜饭。餐厅主要用餐纸点菜,谂左一阵,我同朋友点了金魂(极)、鲷鱼竹笹、甘露甜薯🍠及肮脏炸香蕉🍌。金魂(极)附送前菜及面豉汤,前菜有酸青瓜及鳗鱼粒。鳗鱼釜饭卖相非常吸引,份量十足。鳗鱼肉厚,咬落肥美,鳗鱼汁鲜甜,加埋芝麻,非常香口,饭粒饱满富黏糯口感,捞起上嚟,热辣辣、香喷喷,将鳗鱼及饭一起放入口,感觉非常幸福!🥰鲷鱼竹笹,弹牙爽口,质感及味道似平时较常食嘅狮子狗鱼丸,但质感更厚实,味道更鲜味,配埋甜甜地嘅酱汁,非常滋味!😋甘露甜薯外面炸到金黄色,配埋芝麻,好香口,食落感到淡淡嘅甜味而不油腻,营养丰富。肮脏炸香蕉🍌,外层朱古力粉包住香蕉味嘅黏糯米,口感烟韧。作为饭后甜品,为呢一餐划上完美嘅句号。

室内环境以青绿色及木做主调,感觉时尚年轻。

揭开餐牌,最吸引我嘅就系鳗鱼釜饭。

金魂(极)附送前菜及面豉汤,前菜有酸青瓜及鳗鱼粒。

金魂(极)

鳗鱼釜饭卖相非常吸引,份量十足。

鲷鱼竹笹

甘露甜薯🍠