餐厅: 好食雲南米線
资讯:

是日做完运动,特别想食d川味粉面,所以黎到路德围呢间米线店,试下佢既麻辣鸡丝拌面。麻辣鸡丝拌米线(暖食) $34由于唔想食冻野既关系,所以转左暖食,结果令我有惊喜,甚至觉得暖食比冻食更正😋。原因一因为热力令芫茜、花椒、辣椒香更加溢出,并渗入面中,香气四溢🤤;原因二热力减退油腻感,全碟食哂都无滞既感觉。呢度既麻辣面另一特点系唔用花椒油,而系用原粒花椒,所以食落麻味更香、更真实,不过就要忍受不时食到花椒壳(我个人唔中意食壳,所以不停挑出黎😅),配上弹牙既米线、青瓜、鸡丝、芽菜,丰富又惹味牧民风味鸡中翼四只 $22炸过既鸡翼鸡皮带点少脆,上枱前再压上一层薄孜然粉同白芝麻。由于我食左麻辣野,味觉已被影响,所以试到既味道唔准确,只能讲其肉质滑溜,不过略嫌鸡翼瘦削左d酸辣鸡丝米线 $30朋友点既汤面,佢话鸡丝比”谭X”滑,但配料较多,味道唔错

麻辣鸡丝拌米线(暖食) $34
麻辣鸡丝拌米线(暖食)

牧民风味鸡中翼四只 $22
牧民风味鸡中翼四只

炸过既鸡翼鸡皮带点少脆,上枱前再压上一层薄孜然粉同白芝麻。

酸辣鸡丝米线 $30
酸辣鸡丝米线

朋友点既汤面,佢话鸡丝比”谭X”滑,但配料较多,味道唔错
2018-09-06
麻辣鸡丝拌米线(暖食)