2021-04-30 31 浏览
$8豆腐花你食咗未呀?真系估唔到一豆花出咗咁多款口味咁平,一次试晒好多款都唔贵!好想食椒丝腐乳通菜?新鲜腐乳必买食豆腐花最紧要滑溜,入口即化,同有豆味,一豆花一定满足香港人嘅口味。加上咁多款口味真系好适合贪新鲜嘅香港人,可以一星期唔同口味了!我最喜欢吃☕“薏米白果豆腐花”,没想到加入烟韧的薏米,几有口感,加上几片白果也几好食的,薏米可以去水肿,好啱我。如果识食嘅其实可以买一碗好香嘅☕净芝麻糊,再去沟其他豆腐花,噉就唔需要落送的黄糖了。☕“姜汁豆腐花”有姜味,唔系想像中好辣的姜味,正如你钟意食姜汁芥兰一样有姜味。☕仔仔食“花奶豆腐花”,好似忌廉口感。☕炎炎夏日怎少得一碗清热解毒的“绿豆沙豆腐花”,我食了唔系好甜嘅绿豆沙豆腐花,突然之间有种降火和消暑嘅感觉。🥛$10豆浆分别有好多款,少糖、无糖、薏米和燕麦都有,连豆浆都好多元化嘅味道。我做了好简单的“椒丝腐乳通菜”,重点原来新鲜嘅腐乳(小$23)好重要,我把我雪柜另唔多新鲜的腐乳都唔食,佢辣椒不太辣,但系重好香又新鲜辣椒鲜味!首先把通菜用热水灼熟上碟,然后大火把新鲜辣椒丝、姜蓉、蒜蓉用油炒热,下5砖腐乳,等腐乳煎香后再加入鸡汤,用锅铲压扁腐
$8豆腐花你食咗未呀?
真系估唔到一豆花出咗咁多款口味
咁平,一次试晒好多款都唔贵!
好想食椒丝腐乳通菜?新鲜腐乳必买

☕仔仔食“花奶豆腐花”,好似忌廉口感。

我做了好简单的“椒丝腐乳通菜”,

首先把通菜用热水灼熟上碟,然后大火把新鲜辣椒丝、姜蓉、蒜蓉用油炒热,下5砖腐乳,等腐乳煎香后再加入鸡汤,用锅铲压扁腐乳,就完成好浓厚腐乳酱了。

薏米白果豆腐花
芝蔴糊