2020-08-07
唔好以为传统中菜一定系好很蓝食,中菜都有好好嘅选择!传统上海菜嚟讲除咗有喺观塘嘅上海荣华川菜馆,仲有位处于香港仔大街嘅上海天龙楼!舖仔细细,成日都出现人龙。上海天龙楼屹立香港仔超过20年,有兴趣食上海菜嘅话一定唔可以错过!
😋 生炒三鲜 $98 |京葱爆鳝片 $128 |火腿津白 $82先讲呢三味小菜!生炒三鲜同京葱爆鳝片都几有镬气,feel到𠮶种经过熊熊烈火百度高温嘅激情🔥 三鲜即系鱿鱼、虾同肉丝,感觉有啲似高级版小炒皇。京葱爆鳝片睇落好深色但都唔系好咸,仲带点点甜味,鳝片好大片同埋有好多块,都几爽口同唔会炒到腍晒~ 而火腿津白呢,津白好清甜,不过火腿就真系咸咗啲。
😋 镇江肴肉 $72 镇江肴肉喺上海菜嚟讲都算系必食嘅头盘小食,话说好似系江苏十大经典名菜之一,系猪蹄部分,冻食嘅,细细嚿好似嚿砖头咁,除咗肉之外仲食到啲好似啫喱嘅嘢,呢一部分系上汤猪皮胶,用汤汁同埋新鲜猪皮煮成。记得要点醋食呀!酸酸地冻冻地几开胃㗎😝 😋 酸辣汤(例牌)$70酸辣汤类似系酸辣嘅碗仔翅咁,材料有虾仁、豆腐、木耳、蛋丝等等,$70一煲都几大煲,多到4个人都饮唔晒~ 呢个酸辣汤都唔错,因为系真系辣嘅!因为
😋 镇江肴肉 $72
😋 酸辣汤(例牌)$70
酸辣汤类似系酸辣嘅碗仔翅咁,材料有虾仁、豆腐、木耳、蛋丝等等,$70一煲都几大煲,多到4个人都饮唔晒~ 呢个酸辣汤都唔错,因为系真系辣嘅!因为小编以前喺其他上海舖饮过唔辣嘅酸辣汤饮到劲嬲😂
值得一提嘅系一入到去坐低,侍应就会畀一碟花生同一碟荞头我哋做开胃前菜。可能唔少人都未听过荞头系啲咩,荞头系荞菜嘅根部,用糖、米醋等材料腌一段长时间,食起上嚟酸酸哋劲爽口。十几年前去普通酒楼饮茶都会有,但最近十几年大型连锁酒楼集团兴起,好似美X、富X、稻X呢类酒楼就埋没咗好多香港嘅酒楼传统,搞到今时今日去酒楼竟然仲可以食到日式秋刀鱼,简直不伦不类。传统文化需要香港嘅新一代继续努力去传承,加油啊香港人💪🏻