2020-10-04
我自己本身系一个好钟意食粉面嘅人,系我嘅心目中香港最好食嘅粉面就系南记!但系全世界最好食嘅粉面,就一定系越南胡志明市嘅pho le (锦丽)!到而家我都仲系好记得年几前去越南食嘅𠮶个味道!其实较早前就知道喺香港开左分店,但系后来知道原来系大财团附属嘅牌子之后个兴趣就低左啦。最近有行铜记所以就试吓啦!其实里便环境都几迫,啲枱都好细张,当你叫咗碗粉同埋两样小食之后其实已经无位,都加上佢成日都好长人龙,所以你都唔好期望坐到好耐。讲下个重点先!今次我哋嗌左综合粉,熟牛肉粉,大虾扎肉纸米卷,炸虾饼,冻越南咖啡同咸柠檬梳打。粉面嘅质素系唔错嘅,同越南比当然系输晒啦,但系我觉得个汤底唔错既,起码我食到蔬菜烤过既味道,反而骨头嘅味道就唔系好多,属于一个比较清嘅汤头。生牛肉片不过不失,熟牛肉嘅味道反而似潮州清汤腩,反而牛丸系最有惊喜,一咬落去牛味重,系推介既!饮品类就不过不失啦,反而啲小食就真系麻麻地,完全可以唔使叫,我觉得有小小伏啰!我觉得如果想食清淡野净系食碗河粉系唔错嘅,价钱又唔系好贵,不过其他嘢可以唔使叫,悭返啲钱食甜品仲好!