2023-11-04
📌 小肥羊 - 荃湾众安街55号大鸿辉(荃湾)中心20楼🗓(4/11) 星期六 ⏰ 中午12:30左右 💈特式:小肥羊曾经系香港极之受欢迎,当时开左唔少分店,风头一时无两,但时至而家只净返荃湾一间店,可能因为佢地已将重点放系新嘅连锁店「快乐小羊」上,但我始终都系觉得小肥羊更为正宗同抵食。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐厅keep住有做任饮任食放题,分别为4个价位,午市最平$1️⃣4️⃣8️⃣就已经有交易,而家等我同大家讲下🐏🥘味道先。🅰️餐 经典餐点 $1️⃣4️⃣8️⃣ - 因为小肥羊系已抵食为主,所以叫最平个set就性价比最高,而且呢个set已经有2款羊🐏 /1款牛🐮 /1款猪🐷 /2款海鲜,仲有出面自助吧超过70款配料任食,所以一定系性价比之冠。🥘汤底 - 佢地有经典清汤/经典麻辣/皮蛋芫荽/蕃茄汤底,同几款鸳鸯共9款选择,但我每次都系叫经典鸳鸯锅,因为佢呢两个汤底系同羊肉最夹。经典汤底入面有花椒/八角/当归/丁香/枸杞/茴香/小茴香/龙眼肉等药材,有好香药膳味;另外,佢地个经典麻辣汤底真系都几辣,系会越食越辣个种,如果怕辣但又想食嘅朋友,建议一早捞走部分辣椒,咁会有些许帮助。🐏羊肉 - 最平个s
🗓(4/11) 星期六 ⏰ 中午12:30左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
🐏羊肉 - 最平个set包左招牌AAA羔羊肉及香茜羊肉滑:羔羊肉正常水准,有轻微羊臊味,比一般酒楼火锅个d羊肉片好百倍;羊肉滑渌完个肉质有d似山竹牛肉球,但羊臊味十分浓烈,我自己就好钟意𠮶浸羊臊味。
🐮牛肉 - 牛肉就得一款美国精品肥牛,就系普通系火锅店食到嘅一般火锅牛肉,反而佢地自助区有得攞嘅滑牛片比肥牛更加好食。
火锅配料 - 火锅配料放晒喺出边自助区,种类都有6~70款,包括不同嘅蔬菜/菇菌类,仲有鲜鸡件/滑牛片/猪红/猪肚/猪皮/牛柏叶/吊桶/水鱿鱼及各色丸类。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 饮品都系自助形式,包括有罐装汽水及茶,仲有清热饮,种类就唔算好多,大约有10款。
🍽环境:餐厅位置食肆林立嘅荃湾大鸿辉中心,占地系全层,所以地方好宽敞阔落,有大量卡位,而且可以枱之间嘅空间好足够,仲有大量落地玻璃,采光好够光猛,整洁程度就正正常常。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:全程只见到得两名店员系舖面工作,但佢地都相当勤快及有礼,因为当时唔算爆场,所以两个人做起来都仲应付到。
💰💸价钱:午市最平套餐只系$1️⃣4️⃣8️⃣,连埋加一费用,埋单一个人大约$1️⃣6️⃣0️⃣左右,价钱真心抵同高性价比。
🐲💬总结:我差唔多半年就会想嚟食一次,可能系因为出面火锅店嘅羊肉片同小肥羊根本唔同一回事,所以每隔一段时间都会嚟食一次止下瘾。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍