2022-07-18
无意中俾我发现咗呢间好隐蔽嘅串烧小店。店面有10多个位,简约木系风格,柜台后有个特色酒柜,啱晒良朋知己黎小酌一番。朋友太肚饿关系,我地点咗2个招牌花甲粉丝同好几样串烧。招牌花甲粉丝 用锡纸包成山形上台,一打开好香浓嘅花甲香,花甲份量多,正常size但好鲜甜。粉丝吸晒啲汤同花甲鲜味,好好味!烧鸡泡鱼干🍺餐前送酒小食,必点之选。烧热上台,软冧好𡁻口。烧茄子🍆另一必点之选。差不多2只手掌长嘅茄子,烧到外皮有微微脆口,简单加上大量蒜蓉同孜然粉调味,十分惹味。烧鲍鱼仔肉质弹牙爽口,无太多调味,保留咗本身嘅鲜味。牛油金菇锡纸包住上台,将金菇浸泡在牛油汁中,好入味。烧娃娃菜、翠肉瓜🥬好甜嘅新鲜蔬菜,翠肉瓜加咗调味粉烧,烧完一啲都唔干身。串烧鸡肾、牛舌、墨鱼丸🍢鸡肾好好咬口;厚切牛舌嫩口; 墨鱼丸非常弹牙好味。串烧金菇肥牛卷、鳗鱼 🐟 金菇好入味,牛肉烧到半脆口; 鳗鱼串烧到微㶶,有点炭烧味道 。餐牌上仲有好多海鲜选择(如扇贝、花蟹、鲈鱼等),爱吃串烧、海鲜嘅朋友可以黎呢度试下。
朋友太肚饿关系,我地点咗2个招牌花甲粉丝同好几样串烧。
招牌花甲粉丝
烧鸡泡鱼干🍺
餐前送酒小食,必点之选。烧热上台,软冧好𡁻口。
烧茄子🍆
烧鲍鱼仔
肉质弹牙爽口,无太多调味,保留咗本身嘅鲜味。
牛油金菇
锡纸包住上台,将金菇浸泡在牛油汁中,好入味。
烧娃娃菜、翠肉瓜🥬
好甜嘅新鲜蔬菜,翠肉瓜加咗调味粉烧,烧完一啲都唔干身。
串烧鸡肾、牛舌、墨鱼丸🍢
鸡肾好好咬口;厚切牛舌嫩口; 墨鱼丸非常弹牙好味。
串烧金菇肥牛卷、鳗鱼 🐟