2014-07-27
今日天气很好,心情更加好,哈哈~~~因为有朋自远方来。我老公既朋友(一对新婚夫妇)从南京来香港扫货,作为东道主既我地当然要做足功课带佢地好好感受下香港的本土风情&购物天堂的乐趣。 Day One:我地去尖东既朗豪酒店与佢地汇合后就直奔铜锣湾,佢地主要系想买万国的情侣表,金饰和大品牌既护肤品化妆品。当然,仲想尝尝香港既地道美食。 我地逛了时代广场和SOGO就已经筋疲力尽!!不过,总算顺利把想扫的货都扫完接落来,当然就系美食时间,我地毫不犹豫就介绍左勤记咖啡(我同老公一直都系勤记咖啡的忠实fans)勤记系香港铜锣湾既老牌食肆,这里的咖啡奶茶堪称经典!!一坐低,不用看餐牌我就已经熟络甘点左成台食物 1/当然少不了小仪和金刚都访问过的菠萝包夹鲮鱼饼,鲮鱼饼一如既往厚实,同菠萝包的味道十分合衬,只有这里才食得到朋友都赞不绝口,感觉好新鲜! 2/奶茶,冻柠茶,西多士,猪扒。香港茶餐文化体现无遗,味道正中。朋友一喝奶茶,开口就话:赞~\(≧▽≦)/~ 3/勤记咖啡既猪润汤面都系值得一提的,猪润熟得岩岩好,爽口入味,面底系我既
1/当然少不了小仪和金刚都访问过的菠萝包夹鲮鱼饼,鲮鱼饼一如既往厚实,同菠萝包的味道十分合衬,只有这里才食得到朋友都赞不绝口,感觉好新鲜! 2/奶茶,冻柠茶,西多士,猪扒。香港茶餐文化体现无遗,味道正中。朋友一喝奶茶,开口就话:赞~\(≧▽≦)/~ 3/勤记咖啡既猪润汤面都系值得一提的,猪润熟得岩岩好,爽口入味,面底系我既挚爱--福字面!!
勤记的香港地道美食让朋友既在港既第一日完满结束。
Day two:我地带朋友到香港太平山顶,香港既夜景实在太赞了!!