2016-05-15 2802 浏览
即食即分享,湾仔其实有好多好野食,琴晚就试咗呢间神虎拉面(因为见门口都有几多人排紧队)。老实讲,真系好耐冇食过啲咁好味嘅日本拉面喇!识食拉面嘅,一定系食个汤。因为面嘅粗幼、软硬,喺一般嘅拉面店都有得拣架喇,所以汤就变咗成碗面最重要嘅一环!而喺香港食嘅拉面入面,佢地嘅汤通常都系劲浓味,浓到食唔到其他野嘅味(包括𩠌、蛋同埋面嘅味),仲要好多时会因为落得太多味精,而要狂饮水,食完又会觉得好腻好济但好老实,呢间嘅汤竟然系唔觉得油腻,仲有几香嘅猪骨味。拿…留意返,唔系好浓、亦都唔系好淡嘅猪骨味,而系适中!食完都唔会好口渴,呢个我叫咗硬身嘅幼面条,好有咬口,正啊!!呢个大大碗嘅招牌拉面就可以食得好饱肚,double咗个叉烧,有紫菜食,咩配料都有齐,佢嘅汤咪都好香,但我个人比较「重口味」,所以白虎浓少少味,我个人钟意啲。(谨记每款拉面都加返香油,因为真系好味同埋香好多。)另外叫嘅呢个饺子,都好正!煎得好香,个皮仲有少少脆,入面包住啲肉汁,热辣辣食完真系好满足❤️两个人食2百零蚊,其实就同正常拉面店差唔多价,但呢间质素真系几高。不过衰就衰在佢早闩门(好似9点?)搞到我地都赶住走,不过都值得过海食下佢嘅!

白虎拉面
神虎特选拉面