2014-06-21 735 浏览
周五夜,放工到铜仔,陪老婆行宜家家私。享SOGO往湾仔方向,有一间落地牢既拉面。之前去过一次,食过酱油拉面还好,所以今次再去试下。讲起食拉面,其实我系好大个人先钟意食拉面,早年(十靓岁)食过几次拉面都唔知有咩好食, 汤面类我宁愿食D粉面店𠮶D, 加下辣油落下醋都唔知几滋味。后来因为睇左火影忍者,呜人条友好钟意食拉面,搞到我有一排真系呜人上身,不停食不停食, 最后, 我悟出一个道理, 原来, 我之前未食过好味既拉面,所以唔识欣赏。一碗好食既拉面,香港真系非常难求。尤其当你去过日本,食过D正宗既拉面,返到香港好难再满足到你。咁点解日本D拉面会好食呢? 主要有几个原因, 一系D水质, 香港D食水又消毒又加呢样𠮶样, 日本人D水好清好甜。 拉面既汤底,系成个面的灵魂, D水输左九条街, 其他野你点整都系唔好食。第二样系人, 日本人做野好认真, 对食材挑选认真, 卫生认真, 煮亦认真, 美味系必然。最后系地利, 天寒地冻, 享间环境舒适的地方,食一个热辣辣既拉面, 离开时, 拉开门,外面落住雪,再加上非常清新既空气, 成个体验,你话系咪好正先? 认真讲句,香港D拉面就差好远,识得食一定系去日本食

咁点解日本D拉面会好食呢? 主要有几个原因, 一系D水质, 香港D食水又消毒又加呢样𠮶样, 日本人D水好清好甜。 拉面既汤底,系成个面的灵魂, D水输左九条街, 其他野你点整都系唔好食。第二样系人, 日本人做野好认真, 对食材挑选认真, 卫生认真, 煮亦认真, 美味系必然。最后系地利, 天寒地冻, 享间环境舒适的地方,食一个热辣辣既拉面, 离开时, 拉开门,外面落住雪,再加上非常清新既空气, 成个体验,你话系咪好正先? 认真讲句,香港D拉面就差好远,识得食一定系去日本食啦。北海道又好,大阪又好,东京又好,拣冬天落雪去食, 你会明我讲咩。
好喇,讲番间野,价钱享铜仔黎讲真系唔算贵, 一碗面加个小食都系一百几十。环境系几OK。D师傅有几个都系日本人,应该好过D假既港式拉面, 早年连扒王之王都有拉面食, D劣质拉面食多左,真系人既水平都低晒。坐底叫左支SAPPORO啤。拉面加啤酒,做鬼也风流。嘿~
SAPPORO BEER
支酒我证明系SAPPORO出既, 呢个味道去过札幌既人会知。
伴酒小食
伴酒小食好似系D鱼又似猪肉既, 可以咁啦。
炸鸡
你冇睇错,佢地系有鸡味既炭, 浓到咁。劣!
盐味拉面
主角来了---盐味拉面。个卖相色水温度,我觉得合格,睇得出系来自日本人之手既拉面。食拉面第一个STEP就系饮佢D汤, 头一啖已决定成个拉面点, 我怀住期待既心情, 一饮........唉.....有点失望。唔系话佢唔好, 但系称唔上好好味, 始终D水唔得, 师傅点比心机都系差D。面D配料, 葱OK, 笋好味,D海带都OK, 粟米好甜, 叉烧厚左D又唔够肥, 面质弹牙有口感, 系个汤差左D, 汤先系灵魂,高下立见。同区有一兰拉面,豚王,达磨等等, 呢间门口冇人排队, 占有地利而不得民心, 技术有很大的空间提升。

呢一餐, 可以话OK啦, 又唔系真系好似其他D食评讲到咁差。不过冇惊喜.....
D汤我冇饮晒, 我其实食面好钟意饮汤, 热,鲜,甜,美, 这一碗看来只能在日本遇到。

讲多句, 一兰我食过OK, 主要因为佢个汤头较浓, 香港D水影响唔到佢。
2014-06-20
SAPPORO BEER