香港大学B2出口身后隐藏住呢间泰国菜,Baan起泰文有Home嘅意思夜晚嚟到几有泰国夜市feel🇹🇭入面灯光昏暗,门口有大大个酒柜咁啱星期五晚嚟,完全系TGIF vibes设有传统地道泰国菜式菜,款式甚多▶️ 虾肉米纸卷 Prawn rice rolls ($98)先嚟个米纸卷做前菜,卖相吸睛,一客六件透明嘅米纸包住生菜、红萝卜丝、青瓜丝、薄荷叶、芫荽、半只虾,面头洒上炸蒜个人觉得薄荷叶同芫荽味太重,反而食唔到虾味本身虾份量又唔多,主要系红萝卜多,味道上较「生」🌿米纸质感未算烟靭,易松散旁边嘅酱料系泰式甜辣酱,如果系鱼露可能会更夹唔太推介呢个😅▶️ 沙嗲串烧鸡肉/猪肉 Grilled chicken/ pork satay ($108)一客六串,猪、鸡各三串 (一开始完全分辨唔到,要食过先知)串烧肉整体烧得好好,钟意佢外层烧到焦焦地脆口咁鸡肉好食过猪肉🐔肉质嫩啲,不过猪肉都唔错,做到爽弹口感沙嗲酱带微微花生味🥜食落甜甜地,唔会盖过本身串烧炭烤味道好𩠌饭嘅一道「菜」👍🏻▶️ 椒丝炒通菜 Morning glory ($78)如果食泰国菜要叫菜食,好多时会拣炒通菜因为炒出嚟特别有镬气🔥蒜蓉味道香
夜晚嚟到几有泰国夜市feel🇹🇭
入面灯光昏暗,门口有大大个酒柜
咁啱星期五晚嚟,完全系TGIF vibes
设有传统地道泰国菜式菜,款式甚多

先嚟个米纸卷做前菜,卖相吸睛,一客六件
个人觉得薄荷叶同芫荽味太重,反而食唔到虾味
本身虾份量又唔多,主要系红萝卜多,味道上较「生」🌿
米纸质感未算烟靭,易松散
旁边嘅酱料系泰式甜辣酱,如果系鱼露可能会更夹
唔太推介呢个😅
虾肉米纸卷 Prawn rice rolls

一客六串,猪、鸡各三串 (一开始完全分辨唔到,要食过先知)
串烧肉整体烧得好好,钟意佢外层烧到焦焦地脆口咁
鸡肉好食过猪肉🐔肉质嫩啲,不过猪肉都唔错,做到爽弹口感
沙嗲酱带微微花生味🥜食落甜甜地,唔会盖过本身串烧炭烤味道
好𩠌饭嘅一道「菜」👍🏻

▶️ 椒丝炒通菜 Morning glory ($78)
如果食泰国菜要叫菜食,好多时会拣炒通菜
因为炒出嚟特别有镬气🔥蒜蓉味道香浓,椒丝带微辣
通菜框咬落清脆新鲜,叶就索晒汁够入味
椒丝炒通菜 Morning glory

▶️ 糯米饭 Sticky rice ($35)
例牌放起竹筒仔入面,好得意
糯米饭冇用椰浆调味,所以要𩠌肉食
可惜呢个糯米饭偏硬同干身🤥冇糯米饭应有嘅黏度,唔知系咪浸得唔够耐嘅缘故🍚
好在个人OK硬饭,沟少少酱汁食都可以
因为竹筒有深度,估计有一碗饭多啲,食完几饱肚
糯米饭 Sticky rice

食物方面味道算几正宗,惹味得来唔会太咸太重味
内在环境真系唔错,感觉好chill,难怪吸引唔少外国食客🥂
服务OK,侍应有礼貌,只系繁忙时候唔够人手可能会上漏嘢,但亦会主动加水同收走食完嘅碟
我哋倾偈坐到差唔多最后一台客走,佢哋都冇催我哋
性价比可以,大概$200/人
如果夜晚想同朋友/同事揾间轻松有格调嘅餐厅饮吓嘢,可以试试呢间,位置安静得来入面有气氛🌌
椒丝炒通菜 Morning glory