2019-07-30
星期六之寻找小店大行动佐敦区早上10点左右,好多铺头都未开,但系又唔想食茶餐厅。行过见到间新开嘅点心铺,话手造点心,同埋入边都好似几多人咁,再睇埋个价钱牌,好似好抵食,于是今个星期六就是食呢间点心啦Menu嘅点心种类好多,有好多种嘅点心都系新式嘅点心,唔使好似酒楼食黎食去都系𠮶几味鲜虾烧卖原只鲜虾配弹牙猪肉加少少冬菇,价钱咁平仲做到咁既质数,真心赞,希望唔会好快加价黑蒜螺片炖肉排$34食到炖汤,仲要够足料,一个炖盅有鸡脚,整粒黑蒜,排骨,螺片,淮山沙律明虾角呢间铺头d虾真系好鬼正,样样点心都原只鲜虾上,加埋佢系用虾胶围著成只虾再黎去炸,好味道三丝鲜虾春卷春卷皮薄+脆,里面既馅料好特别,包括有一般嘅红萝卜丝,仲加左白萝卜条(细条)同芋头蓉,口感好新鲜同特别,与一般春卷唔同黑金流沙包超超超超超级赞赏呢个流沙包,睇相都知道流沙好正,一咬落去啖啖汁,另外佢个汁系有一粒粒咸蛋黄,虽然细细粒,但口感一流,100分推荐。晶莹鲜虾饺虾饺系抵食之选,皮够薄,馅料十足,大大只虾。豉椒蒸排骨依家啲排骨卖到好贵,虽然都估到可能系冰鲜排骨,但佢腌左之后又觉得好好味,食唔出雪味之余,好有港式点心嘅神祽,$19蚊咁
鲜虾烧卖
黑蒜螺片炖肉排
沙律明虾角
三丝鲜虾春卷
黑金流沙包
晶莹鲜虾饺
虾饺系抵食之选,皮够薄,馅料十足,大大只虾。
豉椒蒸排骨
依家啲排骨卖到好贵,虽然都估到可能系冰鲜排骨,但佢腌左之后又觉得好好味,食唔出雪味之余,好有港式点心嘅神祽,$19蚊咁大碟真系好抵
呢间点心铺真系极度推荐,食得出佢嘅点心系传统手造,非常用心,另外可能系新开张,所以员工态度都好好(大家都知道酒楼既员工...) ,附近有几间酒店,人流都算多,希望我下次黎唔使等咁耐位