2020-05-04 5473 浏览
行开荔枝角,听朋友讲尼度有间极老牌嘅潮州菜馆,超近地铁站,就哩试一试。原本预咗老铺应该又旧又残,点知哩到见到又几新净窝,部长话旧年餐厅先大装修,就遇到疫情喇😥~ 限聚令之下食客唔多,职员反而多咗时间同我地交流,态度好好~至于嘢食,本身系想试多几款嘅,但由于我地得四个人,个汤嘅份量都几多,所以最后加埋甜品先叫得个四五款𩠌~ 个冬瓜汤嘅味道浓淡得仪,汤料十足,份量都几多,四个人最后每人分到成三碗!然后系个卤水并盘系例牌要试,唔会太咸又有卤水香;苦瓜烙系出奇好食,因为怕热气部长提议用苦瓜煎,但我自己超怕苦,碟菜哩到果然如部长所讲一啲都唔苦,而且尼度嘅瓜烙仲加咗花生粒,系其他潮州菜馆未试过!最后系鳕鱼,因为有朋友怕腥所以无叫到蒸鱼,尼款原来都好好食, 份量唔多, 但鱼肉好嫩!

然后系个卤水并盘系例牌要试,唔会太咸又有卤水香;

• 苦瓜烙