2018-07-20
今天,小弟同朋友路经佐敦食lunch, 打开openrice搜寻附近嘅餐厅 。发现咗呢间上海云吞 ,记得好耐之前系尖沙咀,食过一次 。见佢今次开分店,所以过嚟食呀。虽然lunch好多人 ,但我哋喺门口,等位一阵就可以入去食嘢 。睇餐牌原来中午有set选择, 所以我同朋友,各人点左一个比自己。 朋友点左”玉豆猪肉馄饨”伴上海面。而我就系选择”洋葱猪肉馄饨”净食,再加上小食并烤麸同埋烤鱼 ,然后两杯暖豆浆,就系我哋今餐嘅lunch。先讲玉豆猪肉馄饨,原来系佢哋招牌菜,所以食得到新鲜嘅肉汁, 而佢哋选择最薄嘅云吞皮包馄饨,更加睇得出师傅嘅手艺,同时经常被人遗忘的汤底,睇到好清好香鱼味,食之前可以用匙羹先饮两啖,自然你会相信我讲嘅说话。而洋葱猪肉,配搭完美。大家都几可以不妨一试。小食方面 ,烤麸入味,而烤鱼煮得非常之好。 唔太干, 仲有少少juicy 。唔食鱼既朋友真系可以尝试,好似我咁order。 所以小弟都觉得如果路经佐敦,觉得唔需要食太浓味嘅嘢,可以嚟呢间阿芳上海馄饨感受下 。上海人嘅口味 ,唔需要下下 ,去食咁多烤肉或者蛋牛治 。比自己多一个选择。谢谢大家
而洋葱猪肉,配搭完美。大家都几可以不妨一试。