2022-08-19
朋友话呢间片皮鸭系香港数一数二, 今次一行四人就叫咗半只片皮鸭, 再叫咗好多小菜同甜品四喜烤麮 - 虽然未系友人心目中传统味道, 但属正常水准传统北京烤填鸭 - 我地净系叫咗二食, 冇要到汤, 先嚟系将用鸭胸皮沾白砂糖, 充满鸭油香又松脆; 跟住就系连同烟靭软熟嘅薄饼皮包上juicy鸭肉、青瓜、京葱和黄面酱, 传统食法; 最尾就生菜片鸭松, 生菜清爽解腻明炉烤蜜汁叉烧 - 食完鸭开始上主菜, 但我地仲未食叉烧㖞, 一问原来系漏单, 不过有得食就好, 尚算软糯入味肉鲜彩椒凤梨咕噜肉 - 用新鲜菠萝都比较酸, 咕噜肉皮脆肉嫩, 酱汁唔会过多过浓, 几好孜然红葱炒羊肉 - 小辣香口, 羊肉唔膻, 羊肉迷可能会有少少失望窝蛋牛松焗菠菜 - 煲仔上热腾腾已经好吸引, 搞开窝蛋捞埋落菠菜, 索哂牛肉味同蛋嘅香滑食过咁多道菜系时候用甜品round up, 估唔到佢地甜唔品都有咁多选择, 今次拣咗3款花雕话梅雪葩 - 清爽话梅, 花雕味唔算好浓但够香五粮液朱古力 - 呢到除咗片皮鸭, 另一个signuture就系佢, 估唔到五粮液加朱古力效果咁好, 加埋面头块焦糖脆片锦上添花焗凤梨山楂酥 - 山楂味
四喜烤麮 - 虽然未系友人心目中传统味道, 但属正常水准 传统北京烤填鸭 - 我地净系叫咗二食, 冇要到汤, 先嚟系将用鸭胸皮沾白砂糖, 充满鸭油香又松脆; 跟住就系连同烟靭软熟嘅薄饼皮包上juicy鸭肉、青瓜、京葱和黄面酱, 传统食法; 最尾就生菜片鸭松, 生菜清爽解腻
孜然红葱炒羊肉 - 小辣香口, 羊肉唔膻, 羊肉迷可能会有少少失望 窝蛋牛松焗菠菜 - 煲仔上热腾腾已经好吸引, 搞开窝蛋捞埋落菠菜, 索哂牛肉味同蛋嘅香滑
花雕话梅雪葩 - 清爽话梅, 花雕味唔算好浓但够香
焗凤梨山楂酥 - 山楂味唔够突出, 但酥饼够松脆 下次要再组团包房食埋猪油捞饭