2023-10-16 35 浏览
💮小神灯新派饭馆💮同好友去左神灯海鲜酒家的分支店,位于调景岭嘅「小神灯新派饭馆」食晚饭,店舖每一个角落嘅装饰同布置充满老香港怀旧情怀,大排档的格局,由街市照鸡蛋的红色灯罩、墙上挂满旧式的戏院海报,以致枱上面的怀旧暖水壸、杯碟茶壸等等都带比大家好多惊喜,处处都系打卡位,真系好过瘾👍饭馆将充满特色创意嘅烹调元素加入旧有高质粤菜,泡制出多款新派高质小菜美食😋💥椒麻鲜螺片($48)鲜螺片薄切好爽口,配埋青瓜🥒丝及椒麻酱油,捞埋一齐食,系醒胃嘅餐前小食👍😋💥金沙鬼马百花酿油条($98)将弹牙嘅虾胶酿系有咸蛋黄(金沙)油炸鬼上面,炸得不油不腻,刚炸起即食,虽然系好邪恶,但真系忍唔到口😆💥厨王鹅肠(豉椒味)($138)大大碟份量十足,炒豉椒鹅肠,好有镬气,非常入味,连配菜嘅紫洋葱🧅、青椒🫑等都炒得啱啱好,唔会淋得滞👍👍😋💥糯米炒膏蟹🦀️($568)呢个糯米饭炒膏蟹,我期待左好耐,果然无令我失望😆👍,糯米饭烟靱得嚟都粒粒分明,D橙色蟹膏非常香口,份量都唔少,真系好🈵️足🥰💥神灯手工啤(罐)($58)自家制手工啤酒🍻,梗系要捧场啦👍👍💥仙人掌🌵梳打特饮($28)好大杯,我初初以为系淡青色,桃红颜色真系好sh
💮小神灯新派饭馆💮

💥椒麻鲜螺片($48)

💥金沙鬼马百花酿油条($98)

💥厨王鹅肠(豉椒味)($138)

💥糯米炒膏蟹🦀️($568)

💥神灯手工啤(罐)($58)
自家制手工啤酒🍻,梗系要捧场啦👍👍

💥仙人掌🌵梳打特饮($28)
好大杯,我初初以为系淡青色,桃红颜色真系好sharp好抢眼,里面仲有椰果和爽口爆珠👍😋

✔️餐前小食:鸡脚$15
✔️晚茶🍵$13/位