2023-11-05
❀ Plaa #中环 ❀❗香港新开高级泰国菜 主打海鲜菜式❗——————————————————香港最近开咗间新嘅泰国fine-dining🤩作为泰国菜喜好者决定喺生日嘅时候一试!主打海鲜料理,用法式嘅烹调方法,加入泰国风味🇨🇷餐厅装修中带入海洋元素,整体感觉舒适。侍应有唔少仲系泰国人,服务唔错,喺度庆祝生日仲有蛋糕送🎂.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Dinner Menu $1280♥ Shima Aji Ma Hor, Truffle Kanom Krok先嚟两个finger food~番石榴上面装住少少香辣鱼肉,咸咸酸酸几清新。另外系松露椰子奶油班戟,将泰国地道小食升华✨班戟表面香脆,内里烟靭。椰子味非常浓郁,再渗透松露香气,一试难忘。.♥ Nam Jim Seafood用上新鲜肥美嘅Gillardeau生蚝,非常Creamy🦪加上萝卜磨成嘅香滑酱、传统泰式酸辣酱磨成嘅刨冰,冰冻鲜甜十分开胃☺️.♥ Larb餐厅招牌菜,用上生菜包嘅概念,不过换上日本北海道带子。酱汁非常鲜艳夺目💚💛绿色为泰式菠菜花,以黄色则是黄咖喱橄榄辣椒油,入口的确会有淡淡的生菜包香气,但欠惊艳🙈.♥ Tom Yum Goon
❗香港新开高级泰国菜 主打海鲜菜式❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Dinner Menu $1280
先嚟两个finger food~
番石榴上面装住少少香辣鱼肉,咸咸酸酸几清新。
♥ Nam Jim Seafood
用上新鲜肥美嘅Gillardeau生蚝,非常Creamy🦪
♥ Larb
餐厅招牌菜,用上生菜包嘅概念,不过换上日本北海道带子。
♥ Tom Yum Goong
冬阴功味道正常,现在有只炭香大虾🍤
可以点一点附送Broiche,更好吃。
♥ Tom Kha
马友鱼先风干后煎,特别香脆。
肉质扎实、鱼味颇香🐟
刻意将椰子汤整成更creamy嘅酱汁,加入咗西米、樽鱼子、香草油,份外惹味,比招牌菜更出色😋
♥ Neua Gor Lae
和牛煎得几好,够嫩滑🐮
配上微辣嘅红咖喱,仲有少少香甜苹果蓉中和辛辣。
♥ Gaeng Bai Cha Plu +$380
有半熟龙虾🦞够爽口,配黄咖哩酱,都几香口。
最特别系配炒糯米饭,混入香脆香蒜粒,口感几特别又好食👏🏻
我哋一致认为呢个系全晚最出色!
♥ Wan Yen
底下为杏仁布甸🍮加富有泰国特色嘅石榴刨冰、山竹肉,系个酸甜清新嘅甜品。
♥ Lam Yai
相比之下呢个甜品更加出色😆
用泰国嘅龙眼整成海绵蛋糕,配椰子忌廉、椰子冰淇淋、新鲜龙眼,淋上威士忌焦糖酱。
层次口感丰富,味道独特,其他地方绝对揾唔到🤩
♥ Petite four
有每人一粒泰茶马德莲及芒果糖。
♥ Birthday cake
喺度庆祝生日,仲会送朱古力慕丝蛋糕🎂
——————————————————
✨整体味道: 3.9/5
✨环境装修: 4/5
✨服务态度:3.9/5
✨性价比: 3.9/5
✨再访兴趣: 3.5/5
💞整体来讲
喺香港较少有嘅泰国fine dining,感受到厨师花上好多心思将泰国菜升华✨不过略嫌整体味道欠惊喜,大部份都系中规中矩🙈