2015-11-03 210 浏览
系香港有个地方叫稚内?哈哈大笑,系餐厅既名叫稚内啫!以为系食日本嘢,点知系日本同西餐既cross over !是日点菜如下:海鲜米通,系啲切碎既刺身放咗系米通上面,刺身应该有三文鱼,吞拿鱼,八爪鱼同埋油甘鱼,海鲜刺身用微辣嘅汁捞过,配上脆卜卜既米通,系一都好出色又醒胃既前菜!蚝周打海鲜汤,非常足料!见唔到一只只蚝系汤入边,因为已经将啲蚝打滑咗啲汤mix买埋一齐好,香嘅好蚝味,有只连壳嘅青口系入边,仲有带子同埋虾,呢个值得推介!鸭脾荞麦面,我一向都有自己法式整油封鸭髀,所以其实系街好少点嚟食今次店员推介呢一个鸭脾荞麦面系用慢煮嘅方法做所以就试下佢!鸭脾已经煮到啲肉化晒,用叉轻轻叉下佢已经甩咗啲肉出黎,完全唔使用刀帮忙,经过慢煮既鸭肉好𣺉,仲好保持到鸭嘅鲜味,重点系啲都唔酥!估唔到个荞麦面热既,荞麦面中间夹杂咗啲青瓜丝,感觉好特别,成道菜嘅配合都几好!呢度竟然有德国脆皮咸猪手食,猪手原只上枱严刑俾我哋影完相之后就帮我地切埋,呢个猪手最特别嘅地方系个汁,个汁好似烧汁咁样,有少少甜甜地,同个猪手系非常夹的!猪手果皮烧得好脆,啲肉又唔会好干,仲keep住得住好juicy!估唔到日本餐厅做猪手会咁
系香港有个地方叫稚内?
是日点菜如下:
海鲜米通
蚝周打海鲜汤
鸭脾荞麦面
德国脆皮咸猪手
呢度竟然有德国脆皮咸猪手食,猪手原只上枱严刑俾我哋影完相之后就帮我地切埋,呢个猪手最特别嘅地方系个汁,个汁好似烧汁咁样,有少少甜甜地,同个猪手系非常夹的!猪手果皮烧得好脆,啲肉又唔会好干,仲keep住得住好juicy!估唔到日本餐厅做猪手会咁出色!
题外话/补充资料: 餐厅门口有表位泊车,方便揸车人士!
2015-11-01
海鲜米通