疫情前计划紧下一个旅行想去土耳其🇹🇷坐热气球, 点都无谂过一等就等左三年 不禁令我感触起黎, 有d野想做就做想去就去, 唔知几时又可以黎个唔知咩病, 世界又停顿, 人命可以好脆弱… 仲未有机会飞转咁远既, 食返餐似样既土耳其菜吊下瘾先🇹🇷 呢间系我系香港食过最好食既中东菜 (没有之一!)💛餐垫同墙身挂住好多中东毛垫, 头顶都吊住色彩缤纷既马赛克土耳其灯🪔连一碗一碟同刀叉都好有民族风, 但绝对唔系得个样!黄咖喱香料味够重, 捞埋乳酪食个质感更浓稠🍛 脆薄Pita bread蘸埋咖喱食一流🫓 鸡肉又嫩又腍, 钟意咖喱入面加埋好多杂菜无咁腻鸡猪牛串烧腌得入味又够香, 肉嫩多汁蟹饼既生拆蟹肉🦀多到满泻, 鲜味十足!冻墨鱼份量超多又够爽口鲜味, 配埋软腍水牛芝士做芝麻沙律够哂惊喜🥗最后加埋土耳其品牌既红石榴棒茶, 酸酸甜甜, 消滞解腻☕️枝棒有好多个细窿比d味渗出黎, 但又唔会漏左d茶叶. 据说唔摆入茶匙既话, 仲可以一枝放系个杯度当埋搅搅棒, 咁就唔驶再洗多只羮钟意饮冻饮既话呢个梳打水版本既红石榴汁就有另一番风味, 仲有粒粒石榴咬下始终今次放工比较晏先黎到, 有好多想食既野都卖哂 希望下次可以食

连一碗一碟同刀叉都好有民族风, 但绝对唔系得个样!

黄咖喱香料味够重, 捞埋乳酪食个质感更浓稠🍛
乳酪黄咖喱鸡

乳酪黄咖喱鸡配中东皮塔饼

鸡猪牛串烧腌得入味又够香, 肉嫩多汁

串烧

蟹饼既生拆蟹肉🦀多到满泻, 鲜味十足!

马利兰蟹肉饼

冻墨鱼水牛芝士沙律

最后加埋土耳其品牌既红石榴棒茶, 酸酸甜甜, 消滞解腻☕️
土耳其棒茶

红石榴茶

Turkiye Fruit Tea

始终今次放工比较晏先黎到, 有好多想食既野都卖哂
希望下次可以食到咖喱角同无花果石榴沙律啦
乳酪黄咖喱鸡